Kineser brygger öl som för 5000 år sen

Två kinesiska bryggerier har återskapat 5000 år gammal öl. Foto: Pixabay

Ett par bryggerier i Kina har gett sig på att brygga öl som det gjordes för 5000 år sen.

Jing-A Brewing Co i Beijing and Moonzen Brewery i Hong Kong har besökt Mijiaya, en utgrävning i centrala Kina där man hittat spår efter öltillverkning för 5000 år sedan.

– Vi fascinerades av idén om att återskapa ölet från Mijiaya och få reda på vad människor där drack för 5000 år sen, säger Alex Acker, co-founder of Jing-A Brewing Co till CNN.com.

Vid utgrävningar där upptäckte arkeologerna inte bara resterna efter ett rudimentärt mikrobryggeri utan också lager av gula rester på lergods. När man analyserade dessa hittade man bland annat hirs och korn från dåtidens öl.

Jäsningsprocessen på den tiden skiljer sig inte så mycket från idag, även om ingredienserna är andra. Humle fanns till exempel inte att tillgå. Så resultatet blir inte riktigt det samma.

Enligt Alex Acker smakar den återskapade ölen som svåröversättliga ”sour barnyard” … men på ett bra sätt.

– Utan nån humle och med de andra udda ingredienserna får man en kornig smak och en arom med lite syrlighet, nästan som en uråldrig berliner weisse.

Jing-A har bryggt 350 liter av ölen, som finns att köpa i Beijing sen slutet av april. Även Moonzen brygger 100 liter, som kommer att säljas på bryggeriet.

Läs mer här.