Kattunge grunden till Pax Brygghus

En upphittad kattunge och en cykelfest. Det var vad som behövdes för att planerna för Pax Brygghus skulle ta fart. Snart står både ett nytt bryggeri och en bryggeripub färdigt.

Några husdjur skulle det definitivt inte bli hemma hos Marika och Calle Sjöström i Flyinge. Knappast något riktigt bryggeri heller, även om de bryggt en del öl.

Men i bland blir det inte som man planerat. En majdag 2014 hittade de en ensam kattunge på en rastplats utmed E4, och därmed var det kört vad gäller husdjur.

– Han var så fin, där försvann all logik. Vi tog med honom och gav honom namnet Pax, som betyder sinnesfrid, berättar Marika Sjöström.

Någonstans blev det ett steg mot att lyssna till sitt hjärta, och i hjärtat fanns ju planerna på ett bryggeri.

När de sedan deltog i en cykelfest den sommaren kom nästa steg. En cykelfest går ut på att du äter förrätt i ett hem, huvudrätt i nästa och efterrätt i ett annat. Hos Sjöströms bjöds det förstås på öl och diskussionerna om att starta ett bryggeri i den nedlagda banklokalen.

– Vi åkte sedan banklokalen här i Flyinge många gånger och tänkte att den skulle kunna bli bra för ett bryggeri.

Sakta men säkert tog planerna form. Det blev aldrig något av med banklokalen, men nu byggs det för fullt i en nedlagd affär i Flyinge i stället.

Ett bryggverk på 200 liter ska installeras och på sikt ska det även blir en bryggpub där.

– Det ska inte bara handla om öl, utan hela upplevelsen. Så mycket har lagts ned här i Flyinge, det finns inga platser där folk springer på varandra längre. Vi vill bli en sådan plats, säger Marika Sjöström.

Så här långt har paret bryggt på ett 55 liters bryggverk hemma i bostaden. Bryggeriet hade sin start i fjol och nu är det dags för nästa steg.

En av anledningarna till satsningen är de positiva omdömen som Pax Brygghus fått så här långt. Inte minst på Malmö Öl&Whisky i våras.

– Det var jättekul, framför allt tyckte besökarna om våra olika saison-öl, berättar Marika.

Med det nya bryggeriet färdigt blir det mer öl som bryggs, och förhoppningen är att få in mer öl på Systembolaget. I dag har deras öl gått att privatimportera.

Om ett par veckor ska det nya bryggeriet vara i gång. Därefter börjar jobbet med bryggeripuben.

– Det är svårare att sia om när det blir, men vi ska prova oss fram och se vad som fungerar bäst, säger Marika Sjöström.

Framöver har Flyinge alltså både en samlingsplats och en bryggeripub. Och allt tack vare en katt.