Julafton för dig som gillar suröl

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Gillar du suröl? Då blir det lite av julafton mitt i sommaren för dig på fredag. Flera av nyheterna på Systembolaget imponerar nämligen rejält.

I juli blir det bara ett nyhetssläpp med små partier hos Systembolaget. Men då kan man trösta sig med att det finns riktiga guldkorn i det enda släppet.
Framför allt handlar det om suröl som håller hög klass. Bland annat släpps Ölgäris eget öl med blommor och det kommer att fungera riktigt bra i sommarvärmen.

Här är alla nyheterna på fredag:
Oud Beersel Oude Pijpen Barrel Selection 2017. 375 ml, 77,00 kr, 6,5 &, Lambic-gueuze
Friskt syrligt med toner av gummi, trä och lätta jästtoner. Fatsmakerna blir tydligare efter ett tag och kompletteras med grapefrukt. Behaglig ganska torr avslutning. Riktigt gott.

Rodenbach Caractere Rouge, 750 ml, 119,00 kr, 7 %, Flamälndsk örd & brun ale

En favorit som håller måttet även i år. Härliga bärsmaker får ta ordentligt plats men man gör ändå inte avkall på en balanserande syrlighet. Komplext och med ännu mer bär i eftersmaken. Mycket gott!

Dugges Flower Power Sour, 330 ml, 30,00 kr, Övrig syrlig öl
Ölgäris eget öl som nu ska spridas över landet. En blommig doft kommer till dig direkt, du får känslan av att befinna dig i en rosenätrdgård eller liknande. En hel del fläder finns där också, tillsammans med citrus och en behaglig och frisk syra. Ganska annorlunda men också riktigt gott.

Brekeriet Mon Cheri, 330 ml, 39,90 kr, 5,2 %, Berliner Weisse
Skön syra i ölet som också bjuder på körsbär, citron och efter ett tag blir också limesmaken ganska tydlig. Uppfriskande och lättdrucken utan att tappa karaktär. Gott.

Oud Beersel Bersalis Sour Blend Grand Cru, 330 ml, 39,00 kr, 8,0 %, Flamländsk brun & röd öl

En mix av lambic och trippel som hamnar någonstans i ingenmansland. Trippeln tar mer plats än lambicen men blir ändå inte så distinkt. Brödigt, med jästtoner, lätt kryddighet och en del syra. Okej.

Remmarlöv Skånsk Tripel, 750 ml, 79,00 kr, 8,7 %, Trippel
Brödig och kryddig smak med jästtoner och en ganska framträdande beska. En lätt spritighet finns där, men det är inom rimliga gränser. God öl som är värd att prova, även om den inte riktigt matchar de bästa belgiska exemplaren av den här stilen.

Mahrs Ungespundet Kellerbier, 500 ml, 29,90 kr, 5,2 %, Zwickel, keller- och landbier
Fyllig maltig brödsmak som kombineras med en örtig kryddighet och en försiktig beska. Inte komplicerat alls men riktigt gott.

Lagunitas Born Again Yesterday, 355 ml, 32,90 kr, 7,2 %, American Pale Ale
Humlig citrussmak med lätt tropiska toner och en viss maltighet tränger igenom. Friskt med en hel del humle, kanske till och med att den blir lite frän i avslutningen. God öl dock.

Rooster´s/Beavertown By ´Eck IPA, 330 ml, 30,90 kr, 6,8 %, India Pale Ale
Brittisk stil på IPA med en försiktig beska och en tydlig maltbas. Lite blommiga tendenser men humlen känns faktiskt lite trött.

Innis & Gunn Mangoes In The Run Mango IPA, 330 ml, 20,90 kr, 5,6 %, India Pale Ale
Sött och godisaktigt med medicintoner och en lätt artificiell mangosmak. Nej, det här var ärligt talat inget vidare.

Beersmiths Basil Is The New Orange, 330 ml, 34,90 kr, 7,1 %, Imperial/Dubbel IPA
Ganska kryddigt redan från start, basilikan tar ordentligt med plats även om det finns utrymme för en behaglig beska och en del apelsintoner. Funkar om du gillar basilika, för det det är vad det handlar om till största delen.

Sierra Nevada Hoptimun, 355 ml, 39,90 kr, 9,6 %, Imperial/Dubbel IPA
Rejält med trevlig fruktig humle redan från start, och det balanseras med brödighet, lätta toffetoner och en skön efterbeska. Fylligt öl som dessutom hanterar den höga alkoholhalten bra. Gott.

Electric Nurse/Weird Beard Bearded Nurse Barley Wine, 330 ml, 49,90 kr, 10,2 %, Barley wine
Fyllig maltig smak som kompletteras med en viss beska och söta frukter. Lätt fenolisk och med en behaglig försiktig besk eftersmak. Okej öl.

Founders Dankwood, 355 ml, 56,90 kr, 12,2 %, Imperial/Dubbel IPA
En ganska udda blandning med en hel del fattoner som blandas med en behaglig humle och en viss spritighet. Spretigt och udda men ändå en helt okej öl.

Värmdö Bryggeri Aquavit Barrel Fortified Ale, 500 ml, 159 kr, 10,8 %, Annan öl
Det tog faktiskt ett tag inna jag kunde bestämma mig för om jag gillade det här eller inte. Otroligt fyllig med en hel del känsla av portvin, ganska sött med söta frukter, toffe och med ganska försiktig smak från Aquaviten. Gott.

Öl som inte var med på provningen:
Cascade Blackcap Raspberry, 750 ml, 179,90 kr, 7,7 % , Övrig syrlig öl
North Coast Old Rasputin XX 20th Anniversary Edition, 500 ml, 169,00 kr, 11,1 %, Imperial porter & stout
Struise Pannepot Reserva Maker’s Mark Barrel Matured, 750 ml, 169 kr, 10 %, Belgisk mörk ale