Josefines favorit bryggdes på Gotland

SOMMARFRÅGOR 2020

Josefine Törnqvist svarar på åra sommarfrågor.

Josefine Törnqvist, grundare av Ölgäris, hittar årets bästa öl på Gotland. Det och mer berättar hon om i vår sommarserie.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?
– Med tanke på det ansträngda läget för barer och restauranger har såklart Brill som öldistributör påverkats ordentligt. Det har inneburit att vi och våra samarbetsbryggerier har behövt dra ner på takten och mina Brillkollegor är sedan slutet på mars permitterade. Själv gick jag på föräldraledigt precis när det slog till. När det gäller Ölgäris är vi ju i första hand ett webbaserat nätverk vilket gör sig bra nu. Men det är såklart tråkigt att vi inte kan ses fysiskt på ölträffar som vi ju också vanligtvis gör. Föreningens planerade ölresa till Gotland i våras fick till exempel ställas in. Å andra sidan öppnar det upp för nya sätt att mötas. För ett par veckor sedan hade vi en lyckad webbaserad ölprovning i gruppen, något vi med stor säkerhet kommer att göra om.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?
– Min bebis. Och att få dricka öl igen!

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?
– Ouff, svårt! Men kanske att Snausarve Soirli Dräue med druvor från Gotland får det priset. En ekfatslagrad suröl med komplexitet i klass med en belgare. Jag hoppas på att få chans att testa något av liknande kaliber när jag åker till Gotland i sommar.

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?
– Nope.

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?
Nu i coronatider längtar jag efter många som vanligtvis är en del av min vardag. Här är några personer som får representera flera som jag saknar. 

Karin Hagberg, vice ordförande i Ölgäris förening. Å vad jag saknar hela Ölgäris styrelse! Världens guldgäng. Skulle jag bara få välja en till middagen blir det Karin Hagberg som axlat rollen som ställföreträdare för mig nu när jag pysslar om bebis. Dessutom har Karin fixat så himla mycket för föreningen med bland annat hemsida och webbshopslösning.

David Carlstedt, kollega på Brill. Jag älskar mina kollegor och saknar dem massor! Vi fick dessutom ett så abrupt slut när corona kom och jag gick på föräldraledigt. Får jag bara välja en till middagen blir det David Carlstedt som helt klart är bäst på fest.

Linda Skogholt, To Øl. Jag saknar även alla bryggerier som vi jobbar med på Brill. Förutom att Linda är världens goaste person är jag nyfiken på att få testa mer från deras nya bryggeri i Svinninge. Det mesta som jag hunnit testa har jag tyvärr behövt spotta då jag varit gravid men nu är jag redo för mer!