Josefine stolt över egna sommarölet

SOMMAR 2018

Josefine Olsson startade Ölgäris, Facebookgruppen som blivit en succé. Här kommer hennes svar på frågorna i vår sommarserie.

Ölgäris har blivit en stor succé med över 5000 medlemmar och bakom allt står Josefine Olsson. Här svarar hon på våra sommarfrågor.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?
– Det måste nog ha varit mitt första möte med lambic. Jag var på semester i Belgien, precis i början av mitt ölintresse, och visste inte så mycket om öl. Jag provade mig fram, missbedömde alkoholstyrkan i Quadrupel och lärde mig massor. I Bryssel hittade vi, efter lite googling, ett bryggeri som skulle ligga rätt nära och som hade fått bra betyg på TripAdvisor så vi åkte dit. Bryggeriet låg i vad som kändes som ett slumområde men inne var det så himla fint med sina spindelnät, gamla ölfat och dammiga flaskor. Efter rundturen fick man ett glas öl – ett glas lambic. Jag tyckte det var SÅ märkligt. Surt, funky och helt stilla. Jag hade svårt att gilla det men var oerhört fascinerad och förstod att det var något jag måste lära mig att förstå. Det var först efter att jag kommit hem som jag förstod att bryggeriet, Cantillon, också var ett av världens högst rankade. Idag är det såklart ett riktigt favoritbryggeri.

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?
– Supersvår fråga men måste nog säga Omnipollo här. Förutom att Henok och Karl är två av mina favoritölpersoner så är jag sjukt imponerad av vad de gör. De får då och då skit för att de går över gränsen men det är ju just det som är det geniala. Vi har redan massor med bra bryggerier runt om i världen som gör bra traditionell öl, det Omnipollo gör är något annat. Omnipollo öppnar upp för kreativitet och förflyttar verkligen våra förväntningar på vad öl kan vara. Pommes i öl? Alltså nej det hade jag inte tänkt själv. Funkade det? Ja. Jag är sjukt stolt över att vi har ett så här kreativt och normbrytande bryggeri i Sverige, go Omni!

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

– Jag tror inte skillnaden i det totala antalet kommer vara så stort. Några nya kommer starta men många kommer också behöva lägga ner. Så säg 400. Många bryggerier har fortfarande kvalitetsproblem och det är tuff konkurrens. Det kommer också ställas ännu högre krav på förpackning tror jag. En hygglig öl kommer komma undan om förpackningen är snygg men även en riktigt bra öl i tråkig förpackning kommer ha svårt att hitta fram till konsumenten.

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?
– Nu måste jag ju säga Flower Power Sour, Ölgäris eget öl som vi bryggde med Dugges. Idén till denna öl togs fram under en workshop som jag höll i på internationella kvinnodagen där deltagarna fick i uppdrag att presentera den optimala sommarölen. De fick hitta på allt från ölstil, smak, alkoholhalt, namn och design och det bästa bidraget bryggdes sedan på Dugges. Och den blev så j*kla god! En blomstersuris med fläder och en hint av ros, älskar!

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med? Varför?
– I år har jag varit på flera öldejter med inspirerande ölkvinnor där vi snackat jämställdhet i branschen och jag skulle gärna fortsätta på det spåret. Det har gett mig så mycket energi. Tyvärr är vi fortfarande rätt få kvinnor i ölbranschen så det skulle för den delen även kunna vara en man. Egentligen vem som helst som helst som är sugen på att snacka idéer för hur vi ska nå en mer jämställd ölbransch (utan egenintresset av att marknadsföra sin egen öl eller verksamhet). Hook me up!

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?

– Mikkeller Beer Celebration. Förutom den absurt höga kvalitén på bryggerier så märker man att de utställande bryggerierna tas väl omhand. Många festivaler av den mer traditionella formen fungerar ofta endast som marknadsföringsmässor där utställarna betalar väldigt mycket med men sällan får så mycket från arrangören. Mikkeller Beer Celebration både köper in ölen och ansvarar för logistik så att bryggerierna kan slappna av. Det smittar av sig på stämningen och det blir snarare en stor och rolig ölfest för alla, både besökare och utställare.