Johan har gärna ett rökigt öl i glaset

SOMMAR 2019

Johan Håkansson svarar på våra sommarfrågor. Foto: Privat.

Johan Håkansson driver Ängöl och är ordförande i Sveriges Oberoende Bryggerier. Här svarar han på våra sommarfrågor.

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?

– Jag brukar ofta välja ett oprövat öl när jag beställer på puben och ölstilen kan verkligen variera. Av beprövade öl är Aecht Schlenkerla Rauchbier den som oftast beställs, så det blir mitt val. Men jag hoppas definitivt att jag slipper hålla mig till bara en öl!

2. Vilka tre ölländer är bäst i världen?

Tyskland – med sin tradition och perfektion. Något som förvånar mig är alla dessa ”ölresenärer” som åker till just Tyskland och kommer hem med billig burköl från svenska makrobryggerier.

Belgien – tradition och variation. Dessutom ett trevligt land att förlägga en ölresa till.

Estland – nyskapande och utmanande. Okej, detta valet är såklart lite tillspetsat, men här väver jag också in folkmängd och ekonomiska förutsättningar. På kort tid har man åstadkommit fantastiskt mycket bra.

3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?

– Här finns det många bra exempel och jag väljer Qvänum Mat och Malt som varit igång förhållandevis länge. Man jobbar lite grann i det fördolda och är innovativa utan att haka på de senaste trenderna. Att lyfta fram egna svenska nyskapande brygder tror jag kan vara nyckeln till framgång för branschen i stort.

4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar?

– Jag har just varit ledig i två veckor och mest vilat ut på hemmaplan kombinerat med kortare resor i Sydsverige. Detta efter en intensiv juli, som blev vår enskilt bästa månad hittills i bryggeriets historia.

5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.

– Jag väljer årets upplaga av Karlskrona ölfestival som var mycket trevlig med en lyckad blandning av allt från lokalt och nystartat (exempelvis Nättraby Kvarterbryggeri) till importörer med förnämliga portföljer (exempelvis Constant Companion), allt i en härlig inramning på innergården mitt i stan.

6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?

– Jag tycker det är intressant att gårdsförsäljningsdebatten vaknar till och lever upp med jämna mellanrum. Nu senast förra våren då riksdagen faktiskt röstade ja till gårdsförsäljning, om än med många förbehåll. Om det är en genuin omtanke om branschen från politikernas sida skulle jag önska att frågan istället kom att handla om differentierad alkoholskatt, det vill säja reducerad alkoholskatt för bryggerier med liten tillverkningsvolym. Allt enligt EU:s direktiv. Varför inte som en eftergift för utebliven gårdsförsäljning? Jag hoppas och tror att detta istället blir verklighet inom tre år. Kan Norge så kan Sverige!