Jankopodden sänder live på Instagram

Jan-Erik "Janko" Svensson ska tillsammans med Peter Axelsson göra Jankopodden live på Instagram.

På fredag testar Jankopodden ett nytt format och sänder live på Instagram. ”Den största genomgången av sörmländska bryggerier EVER” utlovas.

Jankopodden startade för mindre än ett år sen och drivs av Jan-Erik ”Janko” Svensson och Peter Axelsson. Vanligtvis håller de hus där poddar brukar hålla hus, men nu ska de i samarbete med kulturtidskriften Trakten göra en livesändning på Instagram.

– Det är min kamrat Peter som är från Nyköping och har kontakt med Trakten. De ville göra en grej med oss, så vi ska prova öl från alla sörmländska bryggerier som har öl på Systembolaget, berättar Janko.

Han beskrivs ofta som ölnestor och har en lång och trogen tjänst som bland annat öldomare och författare. Men vad gäller sörmländsk öl erkänner han att det finns några luckor.

– Det är ett 30-tal bryggerier och de flesta har jag inte hört talas om innan. Jag har inte ambitionen att testa allt nytt och har inte jättebra koll på dem.

– De jag känner igen är de i Stockholmstrakten som jag ser i Systembolagets butiker och sen de större som funnits ett tag. Det ska bli väldigt intressant.

Han berättar att hälften av ölen som ska provas är från de sörmländska delarna av Stockholm och andra hälften från Södermanlands län. Från varje bryggeri har de valt ut nåt öl.

– Det kommer inte att vara samma ambitionsnivå på sändningen som den vanliga podden, utan ett lättare anslag. Vi ska inte göra en skarp värdering av ölen, det är ganska många öl som ska testas och det skulle bli tidsödande om vi gjorde det.

Jankopodden fyller snart ett år och har på den tiden hunnit med lite mer än ett avsnitt i månaden. Janko är nöjd med hur det har gått.

– Jag har ingen statistik, så jag vet inte hur många som lyssnar, men det är kul att göra och vi får många uppskattande kommentarer. Det är den ambitionsnivå vi har så jag är väldigt nöjd. Det roligaste är när vi bestämmer tema att ta upp, det är en rätt omfattande research som måste göras då. Det är en lärorik process.

– Sen underlättar det att vi har hittat ett bra format, som gör att vi inte behöver klippa så mycket och vi kan spela in många avsnitt åt gången.

På fredag klockan 13.00 börjar livesändningen på Jankopoddens Instagramkonto.