Jankos Stora Ölboken släpps i ny utgåva

Jan-Erik "Janko" Svensson släpper en ny omarbetad utgåva av sitt praktverk Stora Ölboken. Foto: Mikael Göransson

Ölhistorikern, öldomaren, ölpoddaren och öldrickaren Jan-Erik ”Janko” Svensson släpper en ny omarbetad utgåva av Stora Ölboken.

Stora Ölboken kom ut första gången 2013, men sen dess har mycket hänt i ölvärlden och därför släpper nu Janko en ny omarbetad utgåva på förlaget Grenadine.

– Jag har gjort uppåt 700 ändringar i texten, framför allt i de avsnitt som behandlar aktuella bryggerier och ölmärken, säger han i ett pressmeddelande.

– Det händer saker i ölvärlden hela tiden, och även om boken mer handlar om grunderna än om kortlivade trender så måste läsaren få en linje från historien till det som händer nu.

Stora ölboken vänder sig till både nybörjare och experter och tar upp ölbryggningens olika regionala traditioner och går igenom öltyper historiskt och geografiskt med fördjupningar om de viktigaste ölkulturella områdena.

– Eftersom jag är historiker och religionsvetare känns det naturligt att använda ett humanvetenskapligt anslag för att knyta ihop berättelsen om varför ölkulturen ser ut som den gör. Jag har aldrig bryggt öl och försöker förstå de naturvetenskapliga och tekniska aspekterna på ölbryggning ur ett lekmannaperspektiv. Jag tror att det bidrar till att boken av många uppfattas som lättläst och begriplig.

Författaren är själv en av de flitigare läsarna av sin egen bok.

– Jag går ofta själv tillbaka till Stora ölboken när jag ska förbereda till exempel ett föredrag eller en intervju, säger Jan-Erik Svensson.

– Jag blir glatt överraskad varje gång – ”aha, är det så här det hänger ihop!” Min förhoppning är att alla som läser Stora ölboken ska få sådana aha-upplevelser, som får bilden att klarna och ge begriplig struktur i öldjungeln.