Inget skattemöte för svensk ölförening

Till slut kom det ett svar från regeringen. Men något möte med Sveriges Oberoende Bryggerier om alkoholskatten blir det inte.

– Det här handlar nog mer om att få in pengar än om folkhälsa, säger styrelseledamoten Claes Wernerson.

Beernews har tidigare skrivit om föreningens protest mot förslaget på höjd ölskatt. Vi har också berättat om den långa väntan på svar som följde.

Nu har det kommit ett svar från socialdepartementet.

– De bad om ursäkt för att svaret tagit tid. Det stod att Gabriel Wikström (folkhälsominister) tagit del av vårt brev och att de skulle ta med våra synpunkter i sitt fortsattta arbete, säger Wernerson, som också driver Qvänum Mat & Malt.

Wernerson svarade i sin tur och beskrev hur föreningen gärna deltar i arbetet med att få till en sund alkoholpolitik i Sverige. Men något möte räknar han inte med.

– Vi kanske skulle ha varit ännu tuffare. Vi har försökt att få till möten vid flera tillfällen tidigare, det känns lite hopplöst i bland, säger han.

I sitt brev till näringsdepartement, finansdepartement och socialdepartement påpekade Sveriges Oberoende Bryggerier att alkoholkonsumtionen ökat i Sverige även när skattetrycket har höjts. I brevet berörs också den gränshandel som pågår, där billig öl tas in i Sverige utan att en skattekrona hamnar i landet.

– Det var synd att bara socialdepartmentet har svarat. Det här är en viktig landsbygdsfråga också. Väldigt många bryggerier finns på landsbygden och är viktiga, säger Wernerson.