Nytt lägstapris för öl på Systembolaget

Systembolagets nya lågprisöl blir billigast på hyllorna från och med 1 september. Foto: Systembolaget.

8,90 kronor inklusive pant. Det blir det nya lägstapriset på Systembolaget när ett nytt öl lanseras 1 september.

Det blev rejäl uppståndelse i november i fjol när Beernews berättade om den lanseringsplan för 2020 som gått ut till Systembolagets leverantörer. Där efterfrågades bland annat ett lageröl för 6,90 kronor, plus en krona pant, vilket ledde till många reaktioner.

Många menade att Systembolaget skickade ut fel signaler med ett så lågt pris och i Norge var reaktionerna minst lika starka. Där handlade oron om att ännu fler norrmän skulle åka till Sverige för att köpa sina öl.

Men när det första av de två nya ölen ska släppas 1 september visar det sig att det inte alls blir något öl för lägre pris än vad som redan finns idag.

– När vi hade med 6,90 som ett förslag i lanseringsplanen var det för att få en dialog med våra leverantörer. Vi utmanade lite och ville veta vad som är rimligt att fråga efter, säger Emeilie Westrup, kategorichef på Systembolaget.

Något större intresse för att sälja öl billigare via Systembolaget fanns inte hos leverantörerna. I den slutliga offerten, som justerats jämfört med den första lanseringsplanen, fanns tio svenska öl med och alla de ölen offererades till priset 7.90 kronor, plus en krona pant.

– Leverantörerna hamnade på det priset för att kalkylerna skulle vara hållbara, säger Westrup.

1 september släpps ölet som vann den offertprovningen och det handlar då om ett öl med namnet Ey´Bro från Åbro Bryggeri.

Det nya ölet blir då billigast på Systembolaget, även om priset inte blir så lågt som det kunde ha blivit.

– Det känns bra att vi kan erbjuda en ny produkt i det billigaste segmentet, säger Westrup.

I december släpps det andra nya lågprisölet och den offerten har haft fokus på europeiska bryggerier. Även där kommer priset att hamna på 8,90 kronor inklusive pant.