Idag lanserar vi Beernews nya serie Sommarintervjun. Där ställer vi raka och snabba frågor till personer över hela vårt avlånga Ölsverige. I den allra första delen reser vi norrut och tar tempen på Bottenvikens bryggeris huvudbryggare Joakim Nilsson.
Vilken ölstil hoppas du får en revival under andra halvan av 2025?
– Lageröl i olika varianter, allt från ljusare till mörkare och kanske lite rökigt. Hantverkslagern är för mig den ölstil där både storheten och kärleken till öl blir som tydligast. Den är ofta också basen i många i många av de härliga möten, samtal och klokskaper som sker kring öl. Även om lagern som stil har sin självklara plats i alla barer så hoppas jag på att botaniserandet i dess understilar och finstämda undersmaker väcks till liv.
Det har varit tufft för många svenska ölfestivaler under de senaste åren, vilken roll spelar de för branschens fortsatta utveckling?
– Jag tror att de spelar en stor roll för branschens utveckling. Öl handlar väldigt mycket om möten mellan människor och för bryggerierna är det också viktigt att det finns naturliga platser för att möta både varandra och att möta konsumenter. Det blir tillfällen att få återkoppling på sin öl, smaka andras, hitta samarbeten och diskutera lösningar och vägar framåt i problem som förenar. Sedan tror jag att det är viktigt att festivalerna också jobbar på sin utveckling, tiden då det bara gick att ha bryggerier och öl tror jag är förbi. Jag upplever att de festivaler som kombinerar ölen med andra upplevelser i form av livemusik, DJ:s, matupplevelser och annan hantverksdryck känns mer attraktiva och skapar en mer avslappnad atmosfär bland besökarna.
Efter gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt, vad tycker du ska bli nästa ”stora” alkoholpolitiska fråga i Sverige?
– Att sträcka upp Systembolaget. Allt sedan motbokens avskaffande har de byggt en aura och självbild kring sig där de gör precis som de själva vill. Vi är nu i en tid av förändring där Systembolaget för sitt eget bästa måste vara mer lyhörda och villiga att möta nya tider. Vill de vara relevanta i framtiden måste de jobba med istället för emot. Det är viktigt för både dem själva och mat- och dryckessverige. Parallellt med detta är det också hög tid att avskaffa matkravet för att få servera alkohol.
Hur viktig är transparens kring ingredienser och ursprung för dig?
– Viktigt. Allt som sägs ska vara sant och inte vilseleda konsumenten. Gällande ursprung så är det en självklarhet att få veta var och av vem produkter har tillverkats. När det kommer till ingredienser tycker jag att det viktiga är att de som sägs och utlovas är sant och inte vilseleder. Den stoltheten och transparensen måsta alltid vara en grundpelare i branschen.
Vilket lokalt ölställe går du helst till?
– Jag går gärna till ställen som har ett rikt utbud av både svensk och lokal hantverksöl, många av ställena i Luleå är tyvärr kedjor eller restauranger med kylar från de stora bryggerierna. Vill jag dricka och äta gott i en mysig atmosfär så går jag till Hemmagastronomi.
• Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.
