Hyllade norrmän redo för Sverigepremiär

Bildspel

Bild 1 av 4

Amund Polden Arnesen är redo för Eik & Tids svenska premiär.

 

Det norska bryggeriet Eik & Tid hyllas för att ha valt sin alldeles egna väg. Nu är det dags för deras Sverigepremiär.

Oslobryggeriet Eik & Tid har under året rest runt på en rad europeiska festivaler och verkligen fått gott om beröm för sina öl. Konceptet är bland annat att göra råöl, det vill säga att vörten aldrig kokas under processen, och att sedan lagra ölen på träfat.

– Vi valde att fokusera på råöl för att det var en av de traditionella bryggteknikerna som fescinerade oss mest. Det ger en helt unik smak där man kan känna smaken av kornet, säger Amund Polden Arnesen.

Han var med och grundade bryggeriet tillsammans med Bjørn Harald Færøvik och de fick sin licens 2016, men har bryggt på sitt egna 1000-liters bryggverk sedan förra sommaren. Lokala råvaror är en viktig del i processen och inspirationen till konceptet har man fått via resor i Norden och Baltikum.

– Vi har besökt personer som brygger öl på de mest konstiga sätt och ändå får fram fantastiskt öl. Det inspirerade oss till att satsa på ett eget bryggeri, säger Arnesen.

Det är kvejk-ljäst, en historisk norsk jäst, som används i ölet och som ger en speciell smak som fått öldrickarna att verkligen gilla deras öl. Deras suröl lagras även på olika träfat, bland annat foeders, för att få den rätta smaken.

Nu är det dags för premiär i Sverige för Eik & Tid. Fem öl kommer att finnas på Tritonia i Gamla Stan i Stockholm på torsdag och det kompletteras med några öl från 7 Fjell.

– Vi ser fram emot att träffa det svenska ölfolket och servera våra öl. Sverige är en väl utvecklad marknad som är van med god öl. Det känns som en spännande marknad att lansera våra öl på, säger Arnesen.

– De utsågs till Norges bästa nya bryggeri på Ratebeer i fjol och är ett riktigt spännande bryggeri. Vår plan efter det här är att erbjuda deras öl till utvalda krogar och kanske även få till en exklusiv lansering på Systembolaget, säger Martin Jämtlid på importföretaget Original Brands.