Hörlurarna avslöjar om du druckit för mycket

Genom att modifiera ett par vanliga hörselskydd skapades utrustningen som kan läsa av i ett öra om örats ägare är på örat. Foto: Pixabay

Nu går det se i örat om du är på örat. I Japan har man tagit fram en ny apparat som kan mäta alkoholhalten som fångar upp alkohol inne i örat.

Det är Kojo Toma på Tokyo Medical and Dental University som tagit fram den nya lösningen som i stället för att mäta utandningsluften från en person mäter den alkohol som utsöndras från huden inne i örat.

Med hjälp av utrustningen kan man mäta hur mycket personen har druckit och därmed kan poliser runt om i världen få ett nytt verktyg mot rattfylleri.

Tidigare har Toma och hans team gjort försök med samma metod i handflatan, men ville se om det gav bättre resultat att mäta i örat i stället. Där finns en stor yta, huden är tunn med få svettkörtlar, vilka kan försämra resultatet i testet.

– Om signalen inte är stabil så kan vi inte fastställa koncentrationen korrekt, säger Toma till New Scientist.

Teamet modifierade ett par hörlurar så att luft kunde blåsas in och ut ur dem och tre personer bar lurarna på öronen under 140 minuter medan de drack en alkoholhaltig drink och samtidigt tog regelbundna utandningstester.

Det man kom fram till var att den nya metoden visade på en liknande upp- och nedgång av alkoholnivåerna som det traditionella testet, men med en fördröjning på 13 minuter. Fast så lång tid skulle inte behövas vid en test av en misstänkt rattfyllerist, det räcker då med 30 sekunder.

Läs mer här.