Hög nivå på nästa ölsläpp på Systemet

Hösten närmar sig och då kanske det passar bra med en riktigt god fat lagrad imperial stout. Men flera humliga öl imponerar också på Jacob Hansson inför fredagens exklusiva ölsläpp på Systembolaget.

Det andra småpartisläppet i augusti består främst av surt och humligt men det dyker också upp en trevlig bourbonfatlagrad imperial stout från Dugges.
Bland de humliga ölen är ölen från Stigberget/Omnipollo, Sierra Nevada och Weird Beard de mest intressanta. När det gäller de sura ölen är Rodenbach Caractère Rouge alltid ett bra köp och Spontan-ölen från Mikkeller verkar också vara uppskattade av dem som testat just dessa (de var ej med på provningen).

Här är alla ölen som släpps på fredag:
Wild Beer Sleeping Lemons Export, 330 ml, 34,00 kr, 6 %, Gose och lichtenhainer
En lite starkare version av bryggeriets Sleeping Lemons och starkare än vad en gose är traditionellt. Aromen domineras av citron och kompletteras av yoghurt och milda kryddiga toner. Smaken är syrlig med mycket citron och en lätt sälta.

Mikkeller K:rlek 2017, 330 ml, 34,90 kr, 4,9 %, Amerikansk pale ale (APA)

Den elfte versionen i Mikkellers pale ale-serie K:rlek är i mitt tycke en av de bättre i serien. Fina humliga toner med apelsin, ananas, barr och gräs och en något tydligare beska än vad som är vanligt i pale ale i New England-stil.

Naparbier Laugar Pottokka, 330 ml, 33,90 kr, 7 %, India pale ale (IPA)
Barr och kåda dominerar i aromen. I smaken kommer söta fruktiga toner fram lite mer tillsammans med en hint av jenka och en förhållandevis mjuk beska. Helt okej om än något trött humle.

Northern Monk Hop City IPA, 440 ml, 36,90 kr, 6,2 %, India pale ale (IPA)
Aromen är något dämpad men fruktig och humlig aroma som brukligt när Cloudwater är inblandade. I smaken balanseras söta frukter, kåda och brödiga toner med en avslutande tydlig beska.

Naparbier Alien Claw, 330 ml, 34,00 kr, 6,8 %, India pale ale (IPA)

Lätta kryddiga och örtiga toner från belgojästen, för en IPA är humlen väldigt anonym med en hint av persika och grapefrukt. Något tunn i smaken med en distinkt, nästan astringent, beska.

Stigberget / Omnipollo Uno IPA, 330 ml, 44,40 kr, 8 %, Imperial/Dubbel IPA
Som väntat väldigt juicig och fruktigt med en mjuk beska. Mycket gott men beskan kunde vara lite tydligare för att balansera upp den söta fruktigheten.

Sierra Nevada Hoptimum, 355 ml, 41,90 kr, 9.6 %, Imperial/Dubbel IPA
Bra balans mellan malt och humle med toner av toffee, barr, kåda och citrus. Klassiskt och gott.

Weird Beard Something Something Darkside, 330 ml, 39,90 kr, 9,2 %, Imperial/ Dubbel IPA
I doften är det mer fokus på de rostade tonerna med choklad, aska och lakrits än humlen som bidrar med citrus, barr och gräs. Söt och fyllig med toffee, kåda och lätt gräsig och rostad bitterhet avslutningsvis.

Sidamo Dimtu* har en fatlagring som lyfter ölet.

Dugges Sidamo Dimtu*, 330 ml, 79,90 kr, 11,5 %, Porter och Stout
Bourbonfatlagrad version av Sidamo Dimtu med blåbär. Kaffet är liksom i basölet väldigt tydligt och kompletteras av en tung och söt arom med karamell, vanilj, nötter, kokos och bourbon. Blåbären är dock ganska anonyma men fatlagringen har bidragit till att göra ölet rundare och fylligare än basölet.

ABAVAS Hopped Apple, 375 ml, 50,50 kr, 7,5 %, Cider torr-halvtorr
En humlad cider där varken äpple eller humle tar någon större plats. God men dessvärre inte prisvärd.

Ej med på provning:

Mikkeller Spontanblackberry, 375 ml, 79 kr, 7,7 %, Lambic – frukt & bär (Framflyttad)

Mikkeller Spontanlychee, 375 ml, 84 kr, 7,7 %, Lambic – frukt & bär

Mikkeller Spontanblueberry, 375 ml, 84 kr, 7,7 %, Lambic – frukt & bär

Rodenbach Caractère Rouge, 750 ml, 119 kr, 7 %, Flamländsk röd och brun öl (Framflyttad)