Hit går över en miljon svenskar på torsdag

Ska du köpa dina öl till midsommar på torsdag? Då lär du inte var ensam i butiken. Den dagen är det nämligen 1,1 miljoner svenskar som handlar på Systembolaget.

Inför midsommar är det många som ska köpa öl eller annan alkoholhaltig dryck på Systembolaget. Under hela veckan kan du räkna med mycket folk, men på torsdag är det som allra mest.

Dagen före midsommaraftonen i fjol var det 1 100 159 personer som gjorde inköp på Systembolaget. Totalt under de fyra vardagarna före midsommar var det drygt 2,6 miljoner personer som gör inköp i fjol, och siffrorna lär se ungefär likadana ut i år.

Totalt under midsommarveckan i fjol såldes det drygt 7,2 miljoner liter öl. En normalvecka säljs det drygt 4,6 miljoner liter och då är det ändå öppet i sex dagar.

Även när det gäller starksprit sker en rejäl försäljningsökning den här veckan. 612 000 liter starksprit såldes under midsommarveckan i fjol, medan det under en medelvecka säljs 369 000 liter.

En enorm anstormning på torsdag alltså och kanske är det klokt att göra inköpen lite tidigare i veckan. Annars finns risken att favoritölen är slutsåld och att du får köa länge.

Butikerna har öppet som vanligt fram till torsdag, men sedan är det stängt fredag och lördag den här veckan.