Henrik vill växa för att hinna med

Henrik Måhlberg på Brunnsbryggeriet Gränna Foto: Privat

Förra året sålde de slut hela tiden. I år planerar de för ett nytt bryggverk. Brunnsbryggeriet Gränna ska växa – men inte så fort.

Brunnsbryggeriet Gränna hör till Örserumsbrunn Gestgifveri & Konferens utanför Gränna. Bakom står Henrik och Maria Måhlberg. 2019 köpte de utrustningen när deras tidigare bryggande hyresgäst la ner verksamheten.

– Nu har vi bryggt i ett år och ser bryggeriet som ett komplement till vårt gästgiveri och en anledning för folk att komma till oss, säger Henrik.

Utrustningen i dag är minimal, ett bryggverk på 50 liter och fem tankar på 100 liter, så det blir två bryggningar för varje batch. I somras var det svårt att hinna med att producera i takt med försäljningen, så framöver tänker man sig att öka storleken på bryggverket.

– Försäljningen exploderade så vi måste köpa eller bygga ett nytt bryggverk. Jag tänker 200 liter, men tyvärr är vi hårt drabbade av pandemin så det är svårt att göra stora investeringar för närvarande. säger Henrik.

Utöver den egna försäljningen säljs bryggeriets öl även på restauranger i Jönköping och folköl i en butik i Gränna. Framöver ska de även in på Systembolaget. Dessutom räknar de med att ha ett taproom klart under året.

Ölen som produceras är traditionell europeisk.

– Den första vi gjorde var en belgisk blonde, sen tänkte vi hålla till få sorter och få dem så bra som möjligt. Samtidigt är det så kul att brygga öl och det finns så många typer så första året blev det tio olika öl.