Henok, Grandin och USA väckte intresset

På en USA-resa startade nåt som Henok Fentie och Karl Grandin underbyggde. I dag är Mattias Engberg en hängiven hembryggare.

Namn: Mattias Engberg

Ort: Piteå

Ålder: 47

Hembryggare sedan: 2013

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Under ett besök hos bonussonen i Seattle våren 2013 åkte vi på en bryggeritur. Att få träffa bryggare på dessa mikrobryggerier var en upplevelse och efter det kan man säga att jag plöjde internet efter information. Direkt när vi kom hem beställde jag boken ”Brygg öl” av Henok Fentie och Karl Grandin och sen var jag fast. Det blev att borra i hinkar, böja ihop kylare av kopparrör och koka i kastrull på spisen. Känns som man gjort resan från hink-i-hink till BIAB och slutligen bryggverk.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? 

– Vissa veckor mer än andra förstås men i snitt 3–4 timmar per vecka på själva bryggningen och tappning. Räknar man in tiden man sitter på forum, sociala medier och YouTube blir det nog avsevärt många fler timmar. Jobbar skift och det underlättar en hel del att hitta tiden för att brygga. Att gå ut i garaget, slå på bra musik och starta upp en bryggning är nog den bästa hobby man kan ha

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Att vänta, hålla sig borta tills ölen är helt klar efter utjäsning och kolsyresättning. Första batchen jag gjorde 2013 hann jag nog dricka upp alla flaskor innan den var helt klar…

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?

– Absoluta favoriten är neipa. Känslan att dricka hembryggd färsk neipa från tappen, speciellt en solig dag, är för mig en närmast religiös upplevelse. Jäser under tryck och gör verkligen allt jag kan för att undvika oxidering så ölen ska hålla sig så länge som möjligt.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Trots att favoriten är ordentligt humliga öl så skulle jag vilja brygga en Founders CBS. En kall vintrig dag med en brasa och en CBS är inte helt fel. Nu lär jag inte få tag i några lönnsirap-bourbon-fat så den blir hur som helst svår att ge sig på.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Den frågan har man fått många gånger och svaret från mig är och förblir detsamma. Vill inte göra min absoluta favorithobby till ett yrke, så det kommer inte hända.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Börja enkelt. Det går att göra fantastiska öl med några hinkar och en stor kastrull. Det finns mängder med forum, sociala medier, Youtube att lära sig från.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Vart ska vi börja? Haha… Men genom alla år är det bara en batch jag varit tvungen att vaska då jag jäste med flytande jäst och av någon anledning hade den blivit alldeles för varm av omröraren. Hade ingen annan jäst hemma så drog en chansning. Det var totalt odrickbart. 19 liter rakt ner i vasken. Efter det har jag enbart kört på torrjäst. Alla öl har blivit långt ifrån bra, men man lär sig ständigt av sina misstag

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljust

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk men kastrull har sin tjusning ändå…

Flaska eller fat: Fat

Pub eller hemma: Hemma

Session eller imperial: Session

Surt eller beskt: Beskt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo