Hembryggning öppnade en helt ny värld

Hembryggarna

Sebastian Eriksson Foto: Privatbild

Den här veckan heter hembryggaren Sebastian Eriksson. Hans intresse för hembryggning vaknade när han fick ”ärva” bryggprylar när en kompis flyttade utomlands.

Namn: Sebastian Eriksson

Ort: Taberg

Ålder: 51

Hembryggare sedan: 2018

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Min kompis bryggde och jag tyckte det verkade kul och ölen han bjöd på smakade bra. När han flyttade utomlands permanent lämnade han lite bryggprylar. Köpte ett extrakt-kit som blev helt ok. Sen var det kört. En helt ny och väldigt intressant värld öppnade sig.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? 

– Aktivt bryggande blir det ungefär en lördag i månaden. Det är ju dock alltid lite fix och trix runt bryggandet så kanske några timmar i veckan praktiskt och lika mycket teoretiskt, som att läsa böcker, hänga på nätet och skapa recept m.m. Jag har en förstående fru som gillar öl och även är konstruktivt kritisk vilket hjälper.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Inget just nu, men i början var det platsbrist som var ett problem då vi inte bor jättestort, men nu har jag fått struktur. Har en jäskyl/fatkyl men hade gärna haft en till, men just nu finns det ingen plats.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 

– Kanske en modern lager jag bryggde nyligen med en enkel maltnota, perfekt jäsning och fin humle som blev riktigt bra. Annars är det en kanske en klassisk westcoast IPA som jag tycker jag slipat till fint efter ett antal batcher. Jag har börjat att mer och mer brygga om några få recept som jag känner jag vill utveckla och förbättra. En IPA, en lager och någon stabil stout är ju trevligt att alltid ha hemma. Sen när det nalkas vår och sommar är det kul att brygga lite annat som kanske någon New England eller en suris.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Oj, svårt! Finns så många fina öl,  men just nu säger jag Stigbergets Iconic. Att få till en så maxat fin öl på 3,6 procent är väldigt skickligt enligt mig.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Ja det vore en dröm och planering pågår i huvudet men kanske inget som kommer ske så länge vi är där vi är just nu…

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Satsa tidigt på en bra jäsprocess. Våga experimentera. Logga varje bryggning för att kunna följa upp och förbättra. Ha kul.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare

– Inget jätteallvarligt mer än att glömma att stänga tappkranar eller annat kladd som följd. Dålig hantering med infektion i början. Oxiderad tokhumlad Neipa på flaska är ju inget kul heller, men learning by doning…

Antingen eller …

Ljust eller mörk:

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk

Flaska eller fat: Fat

Pub eller hemma: Just nu pub efter det här året hemma.

Session eller imperial: Session

Surt eller beskt: Beskt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: