Hembryggning nästan maniskt för Peter

Peter Jalkler föredrar bryggverk när han ska göra öl. Foto: Privat

Svärfar fick Peter Jalkler att börja brygga själv. 

Namn: Peter Jalkler

Ort: Västerhejde – Gotland.

Ålder: 33

Hembryggare sedan: November 2019.

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Jag har haft ett stort ölintresse sedan 2006 när jag var inköpsansvarig i studentpuben Vattentornet i Norrköping. Där lärde jag mig ”allt” om öl. Däremot trodde jag till förra året att bryggning var något andra kunde mycket bättre än mig, men så sa svärfar att han hade ett par rum över i källaren och så gjorde han kylrum av det ena och drog el/vatten till det andra sen var det bara att köpa resten av utrustningen. Han skulle lära sig brygga lagom till pensionen och mitt ölintresse fick en boost igen.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?

– Vi har bryggt i snitt två gånger i månaden sedan vi startade. Ibland blir det tre batcher på en helg, men jag drömmer om öl på nätterna, ser saker i trädgården och funderar på hur och vad jag ska smaksätta med det och kollar YT, läser bloggar och forum dagligen.

– Det är nästan maniskt. Tiden hittar jag på kvällen när familjen sover eller på muggen.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Svårast är säkert att repetera ett recept man blev nöjd med så det har vi aldrig provat än. Annars kämpar vi mot oxidering så gott vi kan.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 

– Det var svårt, jag är ganska självkritisk. Det är ju alltid den ölen som är i jäshinken som är bäst. Så fort den är i glaset börjar jag analysera vad som kunnat bli bättre och jag hittar ju alltid saker som borde gjorts annorlunda.

– En av mina bärs jag skulle vilja bjuda på är en suris jäst med philly sour och i jäshinken tillsatte jag 2,5 liter vindruvsjuice från vindruvorna som växer i uterummet. Den är snygg men kunde gott varit lite syrligare.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Orval. Den har allt, färsk som lagrad.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Kommersiellt på Gotland? ett till? Näe, det är inte för mig. Jag drömmer lite i smyg om att hjälpa till på något av de redan existerande en dag i veckan.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Läs på! Var noggrann, var kritisk och försök att hitta någon ”mentor”. Bäst är någon i närheten som kan smaka din öl, näst bäst är någon med mycket erfarenhet på nätet.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Botten gick ur maltpipan under lakning en gång. Jag och svärfar fick en rejäl dusch i ansiktet och efter den bryggningen fick jag skura taket.

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljus då men det är hårfint.

Kastrull eller bryggverk: bryggverk

Flaska eller fat: fat

Pub eller hemma: pub

Session eller imperial: imperial

Surt eller beskt: surt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot