Hedning gör entré på ölscenen i Göteborg

Bildspel

Bild 9 av 9

Jonas Darnell ligger bakom Herman Hedning, en seriefigur som dök upp först i Fantomen 1988. 20014 debuterade Herman i en ölbok och nu har Jonas tagit ett ytterligare steg i och med samarbetet med Peter M Eronsson.

Herman Hedning, en figur mest känd för att vara grov, elak och svinaktig, gjorde entré på Flying Barrel i Göteborg på torsdagskvällen. Herman är huvudperson i en ny ölbok och igår var det dags för releasefest.

Bakom seriefiguren Herman Hedning står Jonas Darnell. Han står tillsammans med ölförfattaren Peter M Eronsson också bakom nya boken ”Beer, Brewing & Bastards: Herman Hednings brutalkompletta seriebibel om öl”. I boken blandas ölfakta med ölrelaterade Hermanstrippar i ett presentvänligt format.

Peter har skrivit flera böcker om öl och vunnit titeln världens bästa ölbok med Simon Svensson tidigare i år. Men även Darnell har faktiskt gett ut en ölbok tidigare.

– Jag gav ut boken ”Herman Hedning. Bitter och Kränkt” som handlade om öl för några år sedan, berättar han.

– Men jag visste inte så mycket om öl, så den blev inte så omfattande som jag hade velat.

Då steg Grenadine bokförlag in och sammanförde honom med Peter M Eronsson i stället.

– De sa ”Ni borde göra något tillsammans”, och så blev det. Peter vet mycket mer om öl och vi kompletterar varandra, säger Darnell.

Christer Lindblom är försäljningschef på Grenadine. Han ser väldigt positivt på boken.

– Peter har sålt mest ölböcker i Sverige och han kan nå nya läsare tack vare Herman Hedning, säger han.

Boken är tryckt i 4000 exemplar och kommer i någon form att vara med på bokmässan i Göteborg i helgen.

– Men vi ser även möjligheter internationellt. Herman Hedning kan ju åka till Skottland i en annan bok, fortsätter Christer.

– Så vi kommer att testa den internationella marknaden, bland annat tar vi med Herman Hedning till Frankfurts bokmässa snart.

På Flying Barrel var det en jämn ström av gratulanter, bokköpare och vänner under kvällen. Peter och Jonas såväl signerade som sålde böcker. Men om kvaliteten på signaturerna med vidhängande illustrationer var de inte riktigt överens. Peter som var övertygad om sina egna illustrationers överlägsenhet i fråga om kvalitet, snabbhet och originalitet lyckades inte övertyga kompanjonen.

– Det känns som om jag leder. Jag gör olika bilder varje gång. Och snabbare, säger Peter M Eronsson.

– Han har väl roligare hatt, i övrigt vill jag inte kommentera, svarar illustratören Jonas Darnell med ett leende.