Hård kritik mot det tuffa bolagsbeslutet

Systembolagets beslut att begränsa ölförsäljningen har fått hård kritik. Foto: Systembolaget.

Kritiken mot Systembolagets beslut att stoppa ölbeställningar har varit hård. Samtidigt kan Systembolaget bara hoppas men inte garantera att begränsningarna stannar här.

 

Det var under fredagseftermiddagen som Beernews avslöjade att Systembolaget gör stora förändringar i sitt utbud. Under nästa vecka försvinner möjligheten att beställa öl från Systembolagets depåer, och i stället kan respektive butik ta in de öl de vill från tillfälliga och lokala sortimenten.

Många bryggerier har reagerat starkt i sociala media på beslutet. Man ifrågasätter om Systembolaget har rätt att göra sådana förändringar, och många vittnar om att en stor del av deras försäljning kommer att försvinna med de nya reglerna. Det sker dessutom i en tid när försäljningen till restauranger och barer i princip har försvunnit.

Från många håll kommer krav på att införa gårdsförsäljning omedelbart för att lindra smällen, men än så länge finns inga riktade beslut från regeringen när det gäller bryggeribranschen.

Flera bryggerier föreslår också att personer som varslats inom restaurangnäringen ska erbjudas jobb på Systembolaget.

Det är också ett stort antal bryggerierna som nu via sociala media vädjar om hjälp från allmänheten när det gäller köp av öl, och många är förstås oroliga för sin framtid.

Systembolagets presschef Lennart Agén konstaterar att förändringarna beror på att Systembolaget inte hinner med ute på depåerna.

– I butik kan vi alltid låta personal växla mellan butiker, men våra depåer ligger lång från varandra, och det arbetet är lite mer komplext.

Eftersom de flesta experter är överens om att corona-viruset kommer att sprida sig till betydligt fler svenskar, utesluter inte Agèn att det kan komma fler förändringar för Systembolaget.

– Vi hoppas att det stannar här, men kan inte lova det. Vi har förberett oss för olika scenarier och om skolorna stängs kommer det att påverka många av våra medarbetare.