Här hittar du den billigaste ölen

expensivity.com har använt kända öl som Corona och Heineken för att räkna fram genomsnittspriset. Foto: Pixabay

Här är listan för dig med liten plånbok och stort ölsug.

I World Beer Index 2021 från expensivity.com är det alltså Sydafrika som har billigast öl i världen, eller i alla fall av de länder som ingår undersökning. Sverige liksom flera andra länder i Europa ingår inte och Afrika och Mellanöstern är dåligt representerade. I Sydafrika är genomsnittspriset för en öl motsvarande 13,95 kronor.

Efter Sydafrika följer Ukraina, Argentina, Bosnien-Herzegovina och Ghana. Det dyraste landet i undersökningen är Qatar där genomsnittspriset för en öl är motsvarande 93,50 kronor. Bland de fem dyraste länderna ingår även Jordanien, Kina, Frankrike och Schweiz. Värt att notera är att lokala förhållanden kan påverka genomsnittet mycket. Kina är långt ifrån dyrast i livsmedelshandeln, men har dyrast öl på hotell.

Sverige är inte med i undersökningen, men flera närliggande länder är det och här är deras genomsnittspris i undersökningen:

Belgien: 28,80 kr

Danmark: 43,16 kr

Litauen: 37,76 kr

Nederländerna: 38,15 kr

Polen: 36,26 kr

Tjeckien: 20,65 kr

Tyskland: 38,50 kr

Undersökningen tar även upp vilka länder som spenderar mest pengar på öl i världen. I topp på den listan återfinns Tyskland medan invånarna på Haiti lägger minst pengar på öl. Mest öl dricks inte oväntat av Tjeckien och Haiti är det land som dricker minst öl.

Det genomsnittspris som expensivity.com har räknat utgår från pris för på kända öl som Corona och Heineken vid försäljning på hotell och i livsmedelshandeln.

Du kan själv se hela listan på expensivity.com.