Här är ölen du inte ska missa på fredag

Nytt på Systembolaget

Friskt belgiskt och tungt amerikanskt. Där har du de viktigaste köpen på Systembolaget på fredag.

På fredag är det återigen dags för småpartisläpp på Systembolaget. Bland annat kommer De Ranke XX Bitter som passar perfekt att avnjuta i vårsolen.

Vi får dessutom återse Alaskan Smoked Porter 2012 som även släpptes på Systembolaget i december 2012. Även om den har tappat lite av den runda och fylliga munkänslan så är den en grymt god och balanserad rökporter, väl värd ett köp.

Värd att testa, trots priset, är också samarbetet mellan Evil Twin och Westbrook som resulterat i Imperial Mexican Biscotti Cake Break som är vad den låter som: en härlig mix av Imperial Biscotti Break och Mexican Cake.

Här är Jacob Hansson omdöme på alla nyheter:

Brouwerij De Ranke XX Bitter Ranke, 330 ml, 28,50 kr, 6 %, Belgisk ljus ale

Tydlig krispig maltkaraktär, lätt mineralisk, gräsig och örtig humle. Fint balanserad maltsötma och en tydlig torr avslutande beska. Gott och uppfriskande!

Einbecker Mai-Ur-Bock, 330 ml, 18.90 kr, 6,5 %, Ljus bocköl

Söt och fyllig maltkropp med inslag av frukt och lite blommiga honungstoner. Sötman dominerar i smaken men avslutas med en markerad gräsig beska.

Omnipollo/De Molen Sitis Imperial Pineapple IPA, 330 ml, 39,90 kr, 8.5 %, Imperial/Dubbel IPA

Trevlig, humlig och fruktig doft med ananas, gräs, barr och och en lätt brödighet. Smaken är lätt syrlig och metallisk med en sträv bitterhet.

Victory Cream Ale With Cold Brew Coffee, 355 ml, 31,90 kr, 6,5 %, Ale Brittisk-amerikansk stil

Brukar ha svårt för ljusa kaffeöl och detta är inget undantag. Det smakar mest sött kaffe, vilket blir lite för sliskigt i längden.

Oskar Blues Brewery Hotbox Coffee IPA , 355 ml, 40.90 kr, 7,2 %, IPA

En något subtilare och mindre sliskig kaffeöl. Lite bränt kaffe i aromen som dessvärre inte jobbar i synergi med de humliga tonerna av gräs, barr och frukt. En trevlig IPA som hade varit bättre utan kaffet.

Två amerikanska öl tillhör de bästa nyheterna.

Alaskan Brewing Company Alaskan Smoked Porter, 650 ml, 89.30 kr, 6,5 %, Torr porter och stout

Mjukt bärig och maltig med lätta rostade toner och en len rökig karaktär. Trots att den känns lite tunnare än vad den var sist samma årgång släpptes på Systembolaget så har den åldrats väl. Mycket god.

Garage Project Lack of Faith , 330 ml, 40.60 kr, 7.5 %, Black IPA

Tydligt humlig karaktär med söt tropisk frukt, gräs och barr tillsammans med en rostad och bränd maltbas. Helt okej men något för sträv bitterhet.

BrewDog Semi Skimmed Occulist, 330 ml, 30.90 kr, 8 %, Imperial porter och stout

Väldigt söt och saknar djup i sötman vilket gör den något sliskig med kola, vanilj och mjölkchoklad. Milda rostade toner av kaffe som inte klarar av att balansera sötman.

Grebbestads Bryggeri Lunator , 330 ml, 29.90 kr, 7,9 %, Dubbelbock

Söt, utan att bli sliskigt, med karamelliga och fruktiga toner. Lite pepprigt rågbröd och en svag rostad ton kompletterar och balanserar upp sötman.

Omnipollo/Buxton Orginal Texas Pecan Ice Cream Porter, 330 ml, 64,00 kr, 10 %, Imperial porter och stout

Väldigt söt doft med vanilj, chokladsås och pecannötter. Även smaken är söt med kola, vanilj och en avslutande roasted bitterhet. Blir något enformigt i längden.

Omnipollo/Buxton Original Rocky Road Ice Cream Porter, 330 ml, 64,00 kr, 10 %, Imperial porter och stout

Intensiva och fylliga toner av grillad marshmallow, choklad och kola i aromen. Ölen i sig känns något tunn och med en sträv bränd bitterhet. Känns tyvärr som om basölet inte riktigt orkar bära alla smaker.

Evil Twin/Westbrook Imperial Mexican Biscotti Cake Break, 650 ml, 169,00 kr, 10.5 %, Imperial porter och stout

Den härligt kryddiga doften från Mexican Cake är tydlig men något mer dämpad än i originalet, likaså chilihettan. Kryddigheten gifter sig väl med de rostade tonerna av choklad och kaffe. Mycket gott.

Ej med på provningen:

Boulevard/Firestone Walker Collaboration No. 6 Barrel-Aged Blend, 750 ml, 159,90 kr, 12,5 % , Ale Brittisk-amerikansk stil

Garage Project Hellbender, 650 ml, 124,90 kr, 11,2, Barley Wine