Här är ölen du inte ska missa på fredag

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Det kommer flera öl som ska ner i varukorgen när Systembolaget släpper nyheter på fredag. De svenska ölen hävdar sig bra i konkurrensen.

Fredagens släpp håller genomgående en bra nivå och det blir en balndning av premiärer och klassiker som kommer tillbaka.

Ett öl som många lär vara nyfikna på är Brekeriets Vild Cassis, det första ölet från deras fatlagringsprogram vid bryggeriet i Landskrona. Bröderna Ek går ut hårt med en suröl av mycket hög klass.

Bland klassikerna hitttar vi en riktig bra årgång av Grebbestads Lunator, medan Stones Arrogant Bastard behöver stå till sig ett tag för att bli riktigt god.

Bäst bland de humliga ölen är Omnipollos Mackaper, men också samarbetet mellan Brewdog och Brewski, Manic Mango, kommer att fungera bra i sommarvärmen.

Här är alla nyheterna på fredag 4 maj.

Brooklyn Bel Air Sour, 355 ml, 26,90 kr, 4,5 %, Övrig syrlig öl

Syrligt öl med smak av citrus, toner av hö och lätt grapefrukt. Behaglig suröl som ändå inte riktigt sticker ut.

Brekeriet Vild Cassis, 375 ml, 69,00 kr, 5,0 %, Övrig syrlig öl

Syrlig och fyllig öl med tydliga svarta vinbär, toner av körsbär och en del vanilj. Komplext öl med en genomgående fräsch smak av svarta vinbär. Mycket god.

Collective Arts Dry Hop Sour, 473 ml, 35,90 kr, 5,0 %, Övrig syrlig öl

Syrlig cirtussmak kombineras snyggt med en behaglig humlebeska. Smak av tall och grapefrukt med lätta tropiska toner. God öl.

Ayinger Maibock, 29,90 kr, 500 ml, 6,9 %, Ljus bocköl

Brödig inledning med lätta kryddtoner, hö och toner av citrus, lätta toner av marsipan stör något men i stort är detta en god öl med fyllig munkänsla.

Grebbestad Lunator 2018, 29,90 kr, 330 ml, 7,9 %, Dubbebock

Smak av mörkt bröd och knäck, lätt sirap och kola med en lätt avslutande beska som balanserar upp. Fyllig munkänsla, ett bra år för Lunator.

Omnipollo Mackaper, 29,90 kr, 330 ml, 6,0 %, Amerikansk pale ale

Humledrivet öl med Galaxy-humle som hålla bra klass. Toner av tal och citrus med en lätt tropisk känsla. Välbalanserad men ändå med ett tydligt humledriv. God öl.

Evil Twin Half & Half Iced Tea Lemonade IPA 2018, 50,90 kr, 330 ml, 7 %, India pale ale

Inte helt oväntat smak av te, lätt syrlig med en del kryddtoner och en del citrongräs. Frisk och lättdrucken men inte en typisk IPA.

Naparbier Milky Brain, 36,90 kr, 330 ml, 7,1 %, India pale ale

Humligt öl med maltiga undertoner, gräs och citrus med en lätt blommighet. Ganska neutrala smaker och inte mycket av milkshake i denna milkshake-IPA.

Brewdog/Brewski Manic Mango, 330 ml, 29,90 kr, 6,0 %, India pale ale

Fräscht humledrivet öl med tropiska toner, en lätt gräston och behaglig citrus. Bra munkänsla och en välbalanserad beska. Frisk och god sommaröl.

Stone Double Bastard Ale 89,00 kr, 650 ml, 11,0 %, Strong ale

En klassiker som funnits i Sverige ganska länge nu. Smak av bröd och knäck med lätt vinösa toner. Lite vass smak med en del alkohol. Fyllig och med en sen humlebeska.

Avery Coconut Porter, 129,90 kr, 650 ml, 10,1 %, Imperial porter och stout

Tydlig kokosnät redan i doften. Smak av kokosnöt, kakao, en del rostade toner med choklad och kaffe. Väl dold alkohol, fylligt och gott, inte minst om du gillar kokosnöt.

Stone Neopolitan Dynamite, 119,00 kr, 650 ml, 8,5 %, Imperial porter och stout

Tung och fyllig med smak av kaffe och kakao, mörk choklad och kakao. Lätta vaniljtoner, väldigt lite smak av de jordgubbar som ska finnas. God och komplex öl.

Pühaste Dekadens, 44,90 kr, 330 ml, 11,2 %, Imperial porter och stout

Fyllig öl med smak av vanilj, mjölkchoklad och toner av kakao. En del mörkare choklad och söta frukter. Väldigt söt öl som nog kan funka till desserter.

Collective Art Hazy New England IPA, 473 ml, 37,10 kr, 6,1 %, India pale ale (IPA)
Bra NEIPA med en något högre beska än vad som är vanligt för stilen. Beskan gifter sig dock fint med de söta tropiska frukterna och ger ett gott helhetsintryck.

Evil Twin Even More Pecan Pie Jesus, 475 ml, 80,90 kr, 12 %, Imperial porter och stout
Stor sötma initialt med en smörig nötighet som övergår i en sträv och torr avslutning. Lite för tvära kast i smakerna, vilket ger ett obalanserat intryck.

Ej med på provningen:
Drie Fonteinen Oude Kriekenlambic, 109,00 kr, 375 ml, 5,4%, Lambic – frukt och bär3
Gulden Draak Calvados Barrel Aged, 134,90 kr, 750 ml, 10,5 %, Belgisk mörk ale