Här är höjdarna bland dagens nya öl

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Det kommer en hel del goda nya öl på Systembolaget i dag. Foto: Montage/Systembolaget.

Dagens nyheter på Systembolaget bjuder på flera höjdare. Här är våra omdömen.

Tre öl från Tilquin till exempel gör inte att den här provningen blev speciellt plågsam. Lambicproducenten har inte samma kultstatus som Cantillon och 3 Fonteinen, men ölen är definitivt i samma klass. 

Dessutom kommer det en rad med spännande svenska öl där vi framför allt fastnade för Nils Oscars Baltic Porter samt ett av Dugges två fatlagrad öl.

Men för att sammanfatta, det blir dyrt och gott även den här veckan för den som gillar god öl.

 

Tilquin Oude Quetsche
375 ml, 105,00 kr, 6,6 %, Frukt- och bärlambic

En behaglig och lite tillbakadragen syra möter dig först och därefter fyller frukten på i smaken, det är balanserat och snyggt med lite funkiga toner och en del grapefrukt i avslutningen. Gott, men det visste vi ju redan. Tilquin är nämligen en garant för kvalitet.

Tilquin Oude Müre
375 ml, 105,00 kr, 6,0 %, Frukt- och bärlambic

Här blir syran lite mer direkt, det blir svaga gummitoner och en lagom dos med bär för att ge ölet karaktär utan att ta över. Även här lite grapefrukt i avslutningen. Kanske snäppet bättre än Quetsche.

Tilquin Oude Gueuze
375 ml, 73,50 kr, 7,0 %, Gueuze

Syrligt med lätt mandellton, en touch av gummi, grapefrukt och citrus. Även här en bra balans där det inte blir för surt men ändå finns en karaktär på ölet. mycket gott.

Fermenterarna IPA
440 ml, 44,90 kr, 6,7 %, India pale ale

Friskt med tropiska toner, en del citrus, apelsin och där bakom finns en försiktig maltbas. Juicigt och friskt, helt klart en god öl.

La Trappe Quadrupel
330 ml, 34,90 kr, 10,0 %, Abt och kvadrupel

Klassiskt öl som man har höga förväntningar på. Det doftar russin och godis, lätta marsipantoner finns där och jästen sätter sin prägel på ölet med bland annat en lätt kryddighet. Fylligt och märkligt utan att bli spretigt. Mycket gott.

De Glazen Toren Cuvèe Angelique
750 ml, 92,00 kr, 8,3 %, Belgisk mörk ale

Maltigt med toner av mörkt bröd blandas med de karaktäristiska belgiska jästtonerna, en del kryddor och en del frukter. Stabil belgare som ändå inte når de riktiga topparna.

Left Hand Raspberry Milk Stout
355 ml, 30,90 kr, 5,7 %, Torr porter och stout

En trevlig mix av hallon och choklad möter dig i foten och samma smaker följer upp. Lätt syrligt från bären och med toner av kakao och mjölkchoklad. God öl.

Brygghuset Finn Baltic Porter
330 ml, 32,90 kr, 7,5 %, Imperial porter och stout

Choklad- och kaffetoner får sällskap av lite lakrits, en lätt rökig ton dyker upp efter ett tag. Snyggt och välbalanserat, god öl.

Nils Oscar Baltic Porter
330 ml, 28,90 kr, 7,5 %, Imperial porter och stout

Snäppet sötare än ölet ovan, russintoner och mörk choklad kompletteras av en försiktig beska och de rostade tonerna växer sig lite starkare efter hand. Mycket gott.

Omnipollo Rubedo Double Vanilla Double Raspberry Double Porter
330 ml, 88,70 kr, 9,5 %, Imperial porter och stout

Här har man inte sparat på hallonen. De är det första som möter dig och de följer med genom hela ölet. Gott om du gillar hallon, men de bären tar också bort en del av det andra som finns i ölet. Ändå ett öl som är värt att prova.

Dugges Cognac & Coffee
330 ml, 65,00 kr, 12,5 %, Imperial porter och stout

Rejält fylligt öl med tydliga fattoner, kaffe och mörk choklad finns där, liksom lite sötare smaker åt det fruktiga hållet. Dugges kan det här med fatlagring, det blir komplext och med alkoholen helt undangömd. Mycket gott.

Dugges Punsch Praline
330 ml, 65,00 kr, 13,0 %, Imperial porter och stout

Klart sötare än ölet ovan, även här med fattoner med rom, en hel del choklad och en känsla av att man faktiskt äter en punschpralin. Även här smakar det riktigt bra.

Basqueland Seven Minute Siesta

440 ml, 59,90 kr, 11,0 %, Imperial porter och stout

Pastry så det sjunger om det. Sött och med vanilj samt mjölchoklad märks mest, men där finns också en del kaffetoner och dadlar. Funkar om du gillar pastry stouts, men kunde ha varit mer komplex.

Omnipollo Sparkling Raspberry Macaroon
375 ml, 59,90 kr, 6,9 %, Öl av flera stilar

Det doftar hallonsaft. I smaken kommer en annan karaktär fram med en lätt syra och bärtoner, lite yoghurt och förstås en hel del hallon. Ganska sött men helt okej.