Här är bästa ölen i fasta sortimentet

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

I dag släpptes det nya öl i det fasta sortimentet. Ett par höjdare hittade vi bland ölen som till största delen var lageröl.

Varje kvartal släpps det nya öl i det lokala sortimentet, och nu är det dags igen. Tyvärr gick vi bet på att få tag på alla ölen i Systembolagets butiker, men här är betygen på de vi provade.

Wisby Lager Alkoholfri
330 ml, 15,50 kr, 0,5 %, Alkoholfri öl
Omdöme: Sött med lite vörttoner, men också med lite mer karaktär än ölet nedan. Lätt örtiga toner och en del sötma i avslutningen. Funkar som törstsläckare.

Heineken 0,0

330 ml, 12,40 kr, 0,0 %, Alkoholfri öl

Omdöme: Fruktigt och sött med en del papp-toner. Det blir förstås tunt med smaker och ölet passerar ganska snabbt utan att lämna några större minnesbilder.

San Miguel Radler
330 ml, 12,70 kr, 0,0 %, Alkoholfri öl
Omdöme: Fanns inte att köpa under måndagen. Generellt kan dock sägas om radler att det är ofta tunna drycker som smaksatts med frukt eller bär.

Samuel Smiths Organic Apricot Fruit Beer
355 ml, 27,90 kr, Öl av flera stilar

Sött med aprikos men också vanilj och smörkola. Väldigt sött även om frukten känns ganska fräsch. Om du gillar söta öl, så ja kanske.

Svartbergets Strawberry Hills Forever
330 ml, 29,50 kr, 4,5 %, Berliner weisse
Vi försökte verkligen! Min ölprovarkollega Robert jagade ölet på förmiddagen och jag på eftermiddagen. Vi kom så långt i butiken att ölet hittades på lagret, men vid betalning var den säljstoppad, då den ännu inte testats för lansering av huvudkontoret.

Sjöstadens Bocköl
500 ml, 17,90 kr, 7,0 %, Ljus bocköl
Omdöme: Rejält spritigt och då är det svårt att se förbi det och leta efter trevliga smaker. Inte alls bra.

Singha Pathum
330 ml, 15,90 kr, Lager internationell stil
Omdöme: Tunt och lite karaktärslöst men med en maltighet som ändå inte skäms för sig. Lätt att dricka men kanske inget för den som jagar spännande smakupplevelser.

Nya Carnegiebryggeriet Luma Pils
330 ml, 19,90 kr, 5,0 %, Pilsner – tysk stil
Omdöme: Ganska humledrivet öl med örtiga toner, hö och med skön torr stramhet som bekräftar de tyska influenserna. Friskt och smakrikt. God öl.

Pfungstädter Edel-Pils Premium
500 ml, 19,90 kr, 4,9 %, Pilsner – tysk stil
Även här är det torrt med örttoner, men ölet saknar den fräschhet och balans som finns i ölet ovan. Okej öl md en väldigt torr avslutning.

 

Egger Original, 330 ml
14,90 kr, 5,0 %, Dortmunder – helles
Omdöme: Ganska friskt med en behaglig lätt brödig maltbas med gräddtoner och detta kompletteras med en balanserad beska som följer med genom eftersmaken. God öl.

Grosshandlarens
14,90 kr, 500 ml, 5,7 %, Märzen och wienerstil
Omdöme: Lite irriterande med nya öl där det inte uppges vem som bryggt. Ölet är i alla fall maltigt och sött med lätta grästoner och en lätt humlebeska. Okej men inte mer.

Früh Kölsch
500 ml, 23,90 kr, 4,8%, Kölsch
Omdöme. Ölet fanns inte att köpa under måndagen. Många av er har kanske ändå provat det redan, eftersom det här ölet åker jojo in och ut ur det fasta sortimentet de senaste åren.

Brasserie Du Pays Flamand Anosteke Blonde
750 ml, 73,80 kr, 8,0 %, Belgisk ljus ale
Ganska stiltypisk belgare med lätta banantoner, kryddiga tendenser och en del humle som får ta plats. Alkoholen hålls tillbaka okej och ölet har en fyllighet som tilltalar. Lätt kryddigt med en del citrus i avslutningen. Bra öl.

Kees Its a Blond
330 ml, 25,90 kr, 5,9 %, Golden/Blonde Ale
Försiktigt humlad med citrussmak och en del andra fruktiga toner. Helt okej men något i smaken stör och håller nere betyget en del.

Caldera South-Side Ale
355 ml, 25,00 kr, 7,0 %, Strong Ale
Ganska välhumlat med chokladtoner och en beska som gränsar till att bli för mycket. Jag saknar balansen här och ölet kan inte få mer än på gränsen till godkänt.