Fixade öl till vänner mitt under kriget

I 50 år har de flesta trott att han ljugit. Men nu har John Donohue kunnat bevisa att han faktiskt reste ända till Vietnam för att lämna öl till sina vänner under pågående krig.

Det är i boken “The Greatest Beer Run Ever: A True Story of Friendship Stronger Than War” som Donohue tillsammans med journalisten Joanna Molloy berättar sin märkliga historia.

Donohue hade flera nära vänner som skickades till Vietnamkriget. Han var på ett antal begravningar där lokala soldater hade dödats och han reagerade starkt på de antikrigsdemonstationer som genomfördes då han tyckte de var respektlösa.

I november ett av krigsåren hade han ett samtal med en bartender som tyckte att någon borde åka till Vietnam och åtminstone köpa de härsoldaterna en öl.

Orden stannade kvar hos Donohue som efter ett tag mönstrade på en handelsfartyg som skulle till Vietnam. I hamnen Qui Nhon träffade han sin vän Tom Collins som var placerad där.

När Collins frågade vad i hela världen han gjorde där var svaret: ”Jag är här för att ge dig öl”.

Därefter tjatade han till sig en plats i ett postflygplan för att kunna lämna några öl till en annan vän, Rick Duggan.

– Alla mina män var förbluffade och undrade varför han åkt till kriget frivilligt, sade Duggan enligt Daily Caller.

Resan varade i flera månader, men under många år har de som lyssnat på John Donohues historia tvivlat och till och med kallat honom lögnare. Men hjälp av Joanna Molloy finns därför ett antal bilder från Vietnam där Donohues syns med sina vänner.

Läs hela artikeln här.