Bryggeriet försvann – tillbaka i ny regi

Anders Axelsson driver nu Hammarö Bryggeri tillsammans med familjen. Trumma är bryggeriets första öl. Foto: Privatbild

Hammarö Bryggeri har dött och återuppstått. Ett nytt företag har tagit över namnet och nu produceras öl igen.

2018 skrev vi om det då nystartade Hammarö Bryggeri i Karlstad. Då fanns stora planer, men bryggeriet stagnerade.

– Jag passerade bryggeriet varje dag på väg till jobbet och såg att det stannat av. Så jag frågade om jag fick ta över. Sen frågade jag familjen och de tyckte att det skulle vara kul att göra nåt tillsammans, säger Anders Axelsson som tillsammans med frun Anne-Sofie och två vuxna barn tagit över Hammarö Bryggeris namn, lokal och utrustning.

För det är ett familjeföretag med betoning på familj. Anders brygger tillsammans med sonen, medan dottern sköter myndigheter och tillstånd och Anne-Sofie jobbar med det mesta.

– Vår ambition är inte att bli störst utan bara att ha trevligt tillsammans.

Tanken är att det nya bryggeriet sälja sina produkter lokalt i första hand.

– Vi har fått en öl på några pubar och restauranger. Ölet heter Trumma efter ett gammal fiskeläger, berättar Anders och lägger till att likt Nynänshamns Ångbryggeri tänker man hålla även ölnamnen lokala.

Bryggverket är det samma som det tidigare bolaget byggt ihop och är på 500 liter. Tankuppsättning håller de på att byta ut.

– Vi har en ny tank på 625 liter. Tidigare fanns det inga trycktankar och vi tittar på offerter nu för att köpa in fler.

Plats finns det, lokalerna som Hammarö Bryggeri håller till i är rymliga.

I framtiden hoppas han på att bryggeriet ska bli ett välmående familjeföretag och mer automatiserat. Mycket är manuellt i dagsläget. Även taproom kan bli aktuellt.

– Men det dröjer nog x antal år, först ska vi få flyt i produktionen och mer automatiserat. Sen fyller vi gärna på med mer sociala bitar och event. Men tiden är begränsad.

Alla fyra har heltidsjobb i andra branscher. Så det blir ett sidoprojekt under överskådlig tid. Anders är 54 år.

– Jag trappar upp när andra trappar ner, men jag ersätter sofftid med arbete och arbete mår man bra av, säger han.

– Vi gör detta för att det kul att göra något tillsammans, ett hantverk. Sen har vi fått bra feedback. Öl engagerar. Mitt andra företag jobbar med gasdetektorer och är betydligt mer välfungerande, men det är ingen som har en aning om vad jag sysslar med. Får man ut ett par flaskor öl däremot …