Haket fylldes till brädden på ölets dag

Beerbliotek var inte med bland de gästande bryggerierna, men flera av ägarna fanns på plats, bland annat Richard Bull. I bakgrunden syns även Conor Freeney från Uppsala Brygghus som hade fullt upp att servera sin populära irländska stout. Foto: Peter Lindh

Igår flödade ölet runtom i Sverige på ölets egen dag. Bland annat på Haket i Göteborg där det var fullt med folk redan tidig eftermiddag.

Ölets dag firas den tredje onsdagen i juli varje år och startades av Sveriges Bryggerier 2012. På Haket i Göteborg brukar man passa på att göra en minifestival och så även i år. Dagen efter är Cattis Ledius på Haket lika full av superlativ som vanligt:

– Det gick jättebra, världsklass! Fantastiskt med så mycket folk och härlig stämning. Det är sånt som jag går igång på.

Bland bryggerierna fanns bland annat skånska Molecule, som inkluderar Chad Beer, Nerdbrewing och Elmelven. Från Skåne kom även Hyllie Bryggeri.

Tio bryggerier av tänkta tolv var på plats och fokus var inte på Göteborgsbryggerier.

– Det var ganska många som ville komma på Hakets ölfestival, men som inte fick plats, så nu fick de chansen. Sen tänkte jag att Göteborgsbryggerierna öppnade upp sina egna bryggerier en sån här dag och inte hade tid för oss.

Redan när Haket öppnande strömmande folk in och det dröjde inte länge innan det var helt fullt på övervåningen och på uteserveringen, till och med nere i källaren satt det några sällskap.

– Bryggerierna tyckte att det gick väldigt bra, de tycker att våra gäster är annorlunda på ett världsklassätt. De ställer frågor och det blir inte som de stora mässorna.

Flera öl sålde slut, bland annat från Nynäshamn och Uppsala Brygghus, men för den som missade tillfället finns flera av de öl som blev kvar på Hakets ordinarie kranar.

Fredrik Gustavssons Bearded Rabbit representerade tillsammans med Hawelkas Göteborg. Och från Dalarna kom Oppigårds vd Arvid Runéus.