Håkans bryggardröm blev verklighet

Veckans hembryggare

Håkan Lindberg Foto: Privat

Veckans hembryggare heter Håkan Lindberg och han gjort verklighet av sin dröm och blivit bryggare på heltid.

Namn: Håkan Lindberg

Ort: Tierp, Norduppland

Ålder: 34 somrar.

Hembryggare sedan: 2013

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Jag såg en reklam från lilla köksbryggeriet och tänkte att det där såg ju lätt ut. Kitet beställdes och sen kan man väl säga att intresset spårade ur. Sakta men säkert så uppgraderade jag min utrustning till bryggverk och fat.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? 

– Just nu har jag haft svårt att hitta tiden att brygga hemma men man kan ju alltid läsa istället, det finns alltid nån lucka här och där för efterforskning och kontemplation.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Svårast måste ändå vara att hitta tiden och inte lämna köket i en enda röra. Drömmen där vore ändå ett eget krypin in i huset där jag kan brygga och lättare diska all utrustning.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?

– Det måste nog ändå vara min Witbier som jag bryggde i somras. Det är svårt att hitta en bättre öl att dricka när dagarna är som varmast.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Hibernation från Great divide. Det har varit min favorit i många år nu. Både som färsk och lagrad.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Det har jag faktiskt drömt om i några år nu och i höstas blev min dröm till verklighet. Jag är nu delägare och bryggare i Leufstabruk Bryggeri. Och jag har redan börjat arbetet med att ta fram en egen öl att lansera på systembolaget. Jag har snart bryggt all vår öl som finns på hyllorna och det känns fortfarande helt overkligt. Men snart kommer även en ur min egen receptbok ut.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Planera din bryggdag. Jag värmer alltid vattnet på kvällen innan och förbereder allt så att det är klart att mäskas på morgonen medans jag äter frukost.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Jag måste haft tur här får det har mest varit småsaker lite spill och sånt. Men en sak kommer jag ihåg, Jag har ett bulldog bryggverk där man hänger upp mäskkärlet på en stålring. Och den lilla rackarn kan följa med upp ibland och en dag när jag hade fyllt kärlet till bristningsgränsen så ramlade den ner i bryggverket när jag skulle lyfta upp kärlet full med mäsk. Som tur var hade jag frugan hemma som kunde komma till undsättning. Så ett bra tips till, var alltid två när ni brygger 😀

Antingen eller?

Ljust eller mörk: Måste man välja?

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk

Flaska eller fat: Fat

Pub eller hemma: Nu när jag suttit hemma i nästan ett år så vill jag ut på puben.

Session eller imperial: Igen måste man välja? Tillfället som avgör.

Surt eller beskt: Jag känner att jag var rätt dålig på det här. Tidigare skulle jag sagt beskt utan att blinka men Tempel Brygghus förstörde de för mig 😀

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot