Göteborgs 88:e mäktigaste kan inte sluta skratta

Cattis Ledius skrattar ofta och idag fick hon ytterligare en anledning när hon hamnade på listan med Göteborgs 100 mäktigaste personer. Foto: Peter Lindh

Cattis Ledius på Haket har blivit vald till en av Göteborgs 100 mäktigaste personer. Och nu kan hon inte sluta skratta.

Varje år utser Göteborgs-Posten med hjälp av en jury stadens 100 mäktigaste personer. I år finns en mycket förvånad krögare med. Cattis Ledius på Haket har hamnat på position 88 på listan – en lista hon inte tar på allt för stort allvar. Någon direkt makt tror hon inte att hon har.

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Har du nån gång läst en sån lista? Jag brukar bara bläddra förbi, säger Cattis när vi ringer upp henne.

Att hon själv hamnade där fick hon reda på när hon kom ut från gymmet och hade ett missat samtal från GP.

– Jag tänkte att jag hade missat nån presskonferens och att de hade hittat på något nytt jävligt roligt med restriktioner i Stockholm.

– Så jag ringde journalisten och när hon berättade det här började jag skratta och då beklagade hon att jag bara hade kommit på plats 88 … jag skrattar bara jag tänker på det, säger Cattis. Och skrattar.

Bakom henne på listan finns ett före detta kommunalråd, men även IFK-spelaren Marcus Berg. Så frågan är om hon nu är mäktigare än stjärnan i Blåvitt, hennes favoritlag.

– Nej! Det kan jag aldrig bli, han är ju kingen i Blåvitt nu.

GP skriver att förhoppningen är att listan ska väcka en diskussion om vad makt egentligen är. För Cattis verkar den betyda mindre än så.

– Inget alls, utom att jag får skratta. Det var väldigt roligt.

Nästa år kommer det en ny lista, kommer du att klättra då?

– Nääää, man är väl bara med en gång? Jag tror att de hittar en ny kvinnlig krögare som de kan ringa då …

Men möjligen har hon fel där, en citatmaskin som Cattis vårdar man …

Fotnot: GP:s motivering lyder så här ”Under de senaste två åren har restaurangnäringen gått på knäna, vilket fått en del krögare att skramla med kastruller. Andra har med sorg berättat om sina förluster. Inte Cattis Ledius. Hon skäller ut makten. För ingen kan ryta ifrån som Cattis på Haket.”