Goda svenska öl bland dagens nyheter

De svenska ölen hävdar sig riktigt bra bland dagens tillfälliga ölnyheter på Systembolaget. Foto: Montage.

De svenska ölen lyfter dagens tillfälliga ölnyheter på Systembolaget. Här är våra omdömen.

Tisdagar innebär nyhetsdagar på Systembolaget. I alla fall ett tag till. I dag släpptes det åtta nya öl och vi gillar hur de svenska ölen sticker ut, även om det också fanns godsaker från bland annat Tyskland.

Här är alla våra omdömen.

Giesinger Märzen
500 ml, 28,90 kr, 5,7 %, Lager märzen och wienerstil

Maltigt med en tendens till vörttoner, en del knäckebröd och en försiktig beska, ölet har balans och även om det inte är en absolut topplager så smakar det bra och inbjuder till fler klunkar. God öl.

Garage Beer Citra Face Off

440 ml, 69,80 kr, 8.0 %, Imperial/Dubbel IPA

Tropiskt med en del hötoner, citrusen finns där och det tillåts vara både grumligt och beskt. Beskan tar till och med lite mer fart i avslutningen. God öl.

Full Circle/Turning Point Turning Circle

440 ml, 64,90 kr, 8,6 %, Imperial/Dubbel IPA

Friskt humligt med en del grästoner, citrus och en del tropiska drag. En lätt alkoholton lyser igenom utan att bli för störande. Helt okej öl.

Uerige Sticke

330 ml, 41,90 kr, 6,0 %, Altbier

Behaglig doft från mörkt bröd och choklad följer med in i smaken, det känns mjukt i munnen och en lätt humleton gör sig påmind i bakgrunden. Beskan finns med även i avslutningen men där finns även chokladen och ett stänk av knäckebröd. God öl.

Birrificio Forte La Mancina
330 ml, 33,00 kr, 6,0 %, Belgisk ljus ale

Kryddiga toner, nästan lite frän till en början innan smakerna flyter samman lite bättre, där finns den belgiska jästen, en lätt kexton och även en del parfym. Helt okej, men kanske en aning spretig.

O/O Fall Saison
750 ml, 71,00 kr, 6,8 %, Saison

Ett öl som inte för tankarna till Hisingen utan snarare långt ut på landsbygden i Belgien. Det är en hel del farmhousekänsla, där finns parfymtoner, en del kryddor, en lätt touch av gräs och fruktiga toner. Komplext och på något sätt lättdrucket trots alla smaker. Mycket gott!

New Belgium Tripel
355 ml, 29,90 kr, 8,5 %, Trippel

Friskt med de typiska belgotonerna som möter dig snabbt i smaken, det är lätt kryddigt, alkoholen sätter sin prägel på ölet och det blir friskt och komplext på en och samma gång. En lätt touch av bubbelgum infinner sig i avslutningen tillsammans med en del hö och örter. Mycket god.

Finn Coffee Stout
330 ml, 32,90 kr, 9,0 %, Imperial porter och stout

Fräscht kaffe möter dig direkt, det är tungt och rostat och där finns även mörk choklad och en touch av tobak. Alkoholen är väl dold och där finns en touch av mörka frukter i bakgrunden. Gott!