Glöm gårdsförsäljning även i kristider

Glöm gårdsförsäljning av öl och vin även i kristider. Det är det tydliga svaret från socialminister Lena Hallengren (S).

Det var moderata riksdagsmannen Johan Hultberg som ville se en tillfällig lösning med gårdsförsäljning för att rädda de många småbryggerier som kämpar med vikande intäkter under corona-krisen.

Men svaret från socialministern är tydligt. Det kommer inte att bli så. Hon hänvisar till att Systembolaget snabbt sett till att ge bättre service för dessa bryggerier.

– Kunder kommer därför att kunna fortsätta beställa artiklar ur det småskaliga sortimentet som vanligt även om leveranstiderna kan komma att bli något längre än normalt. Systembolaget har även beslutat att tillfälligt utöka antalet butiker som kan ta in produkterna samt gjort vissa justeringar i sin betalning av fakturor för att underlätta för de minsta leverantörerna, skriver Hallengren i sitt svar till Johan Hultberg.

Hon ser Systembolagets agerande som anledningen till att gårdsförsäljning inte behövs som en nödlösning.

– Att temporärt införa gårdsförsäljning på försök under den pågående pandemin är därför inte aktuellt, skriver Hallengren.