Gerger ser inget behov av gårdsförsäljning

Magdalena Gerger ser inget behov av gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige. Foto: Systembolaget.

Gårdsförsäljning behövs inte då Systembolagets service och utbud täcker behoven. Systembolagets VD Magdalena Gerger ser inte något behov för bryggerier att sälja sina produkter vid den egna anläggningen.

Det var i en intervju i TV4 i helgen som Gerger intervjuades och då bland annat pratade om gårdsförsäljningen. Hon påpekar där på att Systembolagets ständigt utökade sortiment gör att behovet av gårdsförsäljning inte finns.

– Det är väldigt bra att man utreder, frågan lever runt om i landet och då måste man undersöka det här.

Hon ser först och främst positivt på att Systembolaget är hörnstenen i utredningen och att monopolet inte ska granskas. Systembolaget har på senare år lanserat en mängda nya produkter och det menar Gerger täcker kundernas behov.

– Ensamrätten och monopolet och vårt syfte att serva kunden och samhället enbart, gör att vi också kan se till att efterfrågan för småskaligt kan blomma och det är en solskenshistoria, sade hon i intervjun.

Hon tror att Systembolaget kan överleva även i en tid då monopolet på flera sätt ifrågasätts. Bland annat driver man en rättslig tvist mot två olika företag som säljer alkohol online i Sverige.

– Med ensamrätten där vi är satta att sköta alla försäljning är det viktigt att påpeka om det dyker upp något läckage.

Gerger, som aviserat att hon ska sluta på Systembolaget senare i år, tror på en ljus framtid för det svenska alkoholmonopolet.

– Vi märker att när vi tar fram bra service som hemleverans och får ihop det med ansvar kan det hålla hela vägen, det är jag absolut säker på.