Gerger kritiseras för brev till politiker

Systembolagets vd Magdalena Gerger har i ett öppet brev till alla riksdagsledamöter varnat för gårdsförsäljning av öl. Nu får hon hård krtik.

Det var under onsdagen som Magdalena Gerger skickade ut sitt öppna brev till Sveriges alla 349 riksdagsledamöter. Där varnar hon i mycket skarpa ordalag för att införa gårdsförsäljning av öl på svenska bryggerier.

”Om Sverige tillåter detta blir det inte mycket kvar av den svenska alkoholpolitiken, som har bidragit till ett bättre och tryggare samhälle, med bland annat färre barn som far illa i familjer där föräldrarna dricker för mycket.”

Detta har fått bland annat moderata riksdagsledamoten Annicka Engblom att reagera.

– Helt häpnadsväckande! Jag är helt mållös! Man får ha varierande syn på Systembolagets monopol, men lagstiftningen kring den är en diskussion som inte ska föras av en VD för ett statligt ägt bolag med eget intresse i frågan, säger Annicka Engblom till Expressen.

I brevet står bland annat också följande:

”Som VD för Systembolaget ser jag att gårdsförsäljning rimmar illa med svenska folkets vilja. Nästan åtta av tio stöder ensamrätten.”

Gerger själv såg det som naturligt att skicka brevet.

– Jag skickade det för att jag är orolig för att debatten om gårdsförsäljning ännu inte har beskrivit effekterna. Vi vill fortsätta värna ungas hälsa, och att färre barn ska fara illa. Jag jobbar på uppdrag av våra politiker, och det ligger i mitt uppdrag att informera och säkra att information och fakta finns tillgängligt, säger hon till Expressen.

Häromdagen berättade Beernews om den finländska regeringens förslag på att tillåta gårdsförsäljning av öl. I det förslaget ville man sätta en produktionsgräns på 500 000 liter per år för de bryggerier som får sälja alkohol på egen hand. Detta för att hantera EU:s krav på att inte missgynna andra europeiska aktörer på marknaden och samtidigt med gårdsförsäljningen behålla sitt monopol.