Gårdsförsäljning på väg att bli valfråga

Regeringen motarbetar en hel bransch när man inte tillåter gårdsförsäljning av öl och vin. Det hävdar ett antal centerpartister i en debattartikel.

Kanske kan gårdsförsäljning av öl och vin bli en viktig fråga inom höstens riksdagsval i Sverige. Nu tar i alla fall fyra centerpartister ordentlig strid och anklagar regeringen för att motarbeta en hel bransch.

– Det är riktigt illa att Sverige har en regering som motarbetar en hel bransch som skulle kunna skapa jobb och har en sådan stor potential att locka turister från hela världen. Det Sverige behöver nu är ett nytt ledarskap och en regering som vågar se möjligheterna till jobbskapande i alla branscher. Särskilt i de jobbskapande branscher som finns på landsbygden och i mindre orter, skriver man i en debattartikel i Expressen.

De fyra politiker som står bakom debattartikeln är Kristina Yngwe, Birte Sandberg, Niels Paarup-Petersen och Charlotte Bossen. De hänvisar bland annat till siffror från Visit Sweden som visar att utländska turister spenderar över 37 miljarder kronor på restaurangtjänster och livsmedel i Sverige, och den siffran skulle kunna vara ännu högre med en tillåten gårdsförsäljning.

Kvartetten hoppas att andra partier ska gå på deras linje i riksdagen till slut få till en gårdsförsäljning av öl och vin.

– Dryckesbranschen är en växande och viktig näring, inte minst för svensk landsbygd där många producenter finns och där råvarorna till dryckerna produceras. Med tillåten gårdsförsäljning skulle denna bransch verkligen kunna bidra till att utveckla Sverige till ett riktigt mat- och dryckesland, skriver kvartetten.

Läs hela debattartikeln här.