Gårdsförsäljning kan få riksdagsmajoritet

Det kan bli ett riksdagsbeslut om att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin redan i höst. Det skulle innebära att bryggerier kan få sälja sin egen öl direkt till besökare.

Beernews har vid ett antal tillfällen skrivit om gårdsförsäljningen men så här långt har det inte blivit något konkret. I somras röstade Region Skåne igenom att man ville ha gårdsförsäljning på prov i tre år, men än har man inte fått något gehör från regeringen.

Men nu uppger Sveriges Radio att det kan komma ett förslag att ta ställning till i riksdagen redan i september. Moderaten Lars Hjälmered är en av de personer som driver frågan.

– Tidigare har man ofta angett socialpolitiska skäl, att folk skulle dricka för mycket. Det tycker jag är direkt tramsigt. Det här skulle snarare vara viktigt för att utveckla lantbruket i Sverige, säger han till Sveriges Radio.

I så fall skulle förslaget innebära att bryggerier och vingårdar blir ombud för Systembolaget och då måste följa de regler som finns för de butikerna. Det skulle också innebära att lagändringen blir ganska liten.

Liberalerna och kristdemokraterna har tidigare tvekat inför att lägga fram en gemensam motion, men Hjälmered tror att det ska gå att diskutera sig fram till en lösning. Även Sverigedemokraterna är positiva till gårdsförsäljning.

Socialminister Annika Strandhäll har tidigare sagt att gårdsförsäljning inte är möjligt då det vore ett hot mot Systembolagets monopol. Men det tillbakavisas av moderate EU-politikern Christofer Fjellner.

– Finland har haft alkoholmonopol och gårdsförsäljning och de har haft det i herrans många år utan att EU haft några synpunkter på det egentligen.

Läs hela artikeln här.