Fotografer satsar på sin egen bryggpub

De träffades när de båda jobbade som pressfotografer. En passion för öl som de delar ligger till grund för Ödåkra Brygghus. I helgen är det premiär för deras bryggpub i en gammal spritfabrik.

Det är duon Stefan Ed och Björn Lindgren som står bakom satsningen på det nya bryggeriet och de ser förstås fram emot att öppna upp för allmänheten.

– Det är ju roligt med öl, både att brygga och att smaka, säger Stefan Ed.

De båda träffades på olika ställen när de jobbade som pressfotografer och längs vägen visade det sig att man även hade ett ölintresse. Karriärerna som fotografer är över men intresset för öl består.

– Vi har båda bryggt öl hemma och jag har gått lite kurser. Efter att ha pratat lite ville vi göra något mer, säger Ed.

De började att leta lokaler men ville helst inte vara i en industrilokal. Då dök den perfekta möjligheten upp i en före detta spritfabrik i Ödåkra. Den stängdes redan 1977 men har nu fått ny ägare och nytt liv.

– Den har renoverats och nu är det olika företag i den. Det finns restauranger, café, lite kulturverksamhet, säger Ed.

Där finns alltså numera även Ödåkra Brygghus. Ett bryggverk på 200 liter satsas det på inledningsvis och dessutom kan man välkomna nyfikna ölentusiaster via ett provsmakningstillstånd. Ett par festivaler har man redan hunnit med, men på lördag är det premiär för bryggpuben.

– Vi räknar med at sälja den mesta av ölen i puben, men det är också ett mål att komma in på Systembolaget.

Helsingborg och området däromkring har blivit ett spännande ölfäste med flera nysatsningar de senaste åren. Nu kommer nästa och det verkar som att nordvästra Skåne inte kan få nog av nya ställen.

– Det har varit stort intresse på sociala media, jag undrar hur mycket folk det blir. Men det ska bli spännande, säger Stefan Edh.