Första veckan succé för Poppels satsning

Mats Wahlström på Poppels visar ekfaten där pilsnern jäser.

Poppels nya satsning i Göteborg har redan varit igång en vecka, men i lördags var det dags för invigningsfest på Poppels Citybryggeri.

I Jonsered har Poppels sedan några år en restaurang i anslutning till bryggeriet. Förra veckan öppnade nästa satsning, en bryggeripub i centrala Göteborg.

Vd Mats Walhström fanns förstås på plats och drack ett glas huspilsner, den enda öl som bryggs i bryggeridelen. Ölet jäser på ekfat och lagras totalt åtta veckor innan det serveras.

– Det är en levande produkt, som kommer att förändras över tid, ekfaten blir egna individer efter ett tag och nu testar vi hur länge de ska lagras, säger han.

Ölet utvecklades först i Jonsered i mindre skala innan Poppels släpptes in i de nya lokalerna i våras. Restaurangdelen fick man vänta med till mitten av juli, men i måndags öppnade den.

Bakom satsning står även Karl Grafström, som är affärsområdeschef på Poppels restauranger. Han var med som konsult redan när restaurangen i Jonsered drogs igång, nu jobbar han fulltid med det.

– Det är en otroligt spännande resa, att väva i varumärket i en restaurangmiljö, säger han.

Framför bardisken hittar men en ganska ovanlig lösning. På borden finns kranar kopplade till serveringstankarna som gästerna själva kan använda för att fylla på sina glas.

Med tanke på hur nitiska tjänstemännen är på tillståndsenheten i Göteborg är så blir man lite nyfiken på hur detta gått hem där. Men Mats Wahlström är inte nervös.

– Vi har clearat det med dem och släpper inte på mer än en eller två liter per bord i taget. Det är att jämställa med att ställa dit flaskor. Men tillståndsenheten var väldig noga med placeringen av borden, att de stod framför baren så att bartendern kan hålla koll.

I köket är det Johan Björkman som bestämmer, han värvades från restaurangen Koka. Hans fokus är på närodlat med mycket grönsaker och bröd i basen. Poppels har till och med en liten bageridel intill köket.

Citybryggeriet ligger i nybyggda Platinan vid Hisingsbrons fastlandsfäste. Avståndet till centralstationen är bara några hundra meter och när västlänksdelen är klar är det bara 100 meter dit. Hela området är i stor förändring.

– Det är roligt att vara en del i stadens omvälvning, säger Mats.

Och roligt var det många andra som hade i lördags. Ett stort antal gäster var inbjudna till invigningsfesten. Men restaurangen öppnade alltså redan i måndags förra veckan. De första dagarna var det fullbokat.

– Det har gått strålande, vi har haft väldigt många gäster. Extra spännande med att ha lunchöppet också, det har varit 150 personer per dag, säger Mats Wahlström.

Här är ett bildspel från invigningen:

20220820-DSC_1521

Bild 1 av 13

Edvin Wallmo är huvudbryggare på Poppels Citybryggerl.