Församling firar med psalmer och öl

I år det 500 år sedan Martin Luther presenterade sina 95 teser. Det firar en församlingen i Iggesunds kommun med psalmer och öl i kväll.

Det var i oktober 1517 som Martin Luther enligt sägen spikade upp sina 95 teser på en kyrkodörr i Wittenberg. Det var grunden för reformationen, där protestanter gick skilda vägar från katoliker inom den västerländska kristendomen.

När detta firas av församlingen i Iggesunds kommun i kväll sker det med psalmer. Och öl.

– Vi tyckte att det skulle vara roligt att fira reformationen på äktlutherskt vis genom att sjunga älsklingspsalmer och dricka öl eller alkoholfri dryck på en trevlig restaurang, säger prästen Zack Lindahl till sajten Accent.

Lindahl är präst i Enånger-Njutångers församling och han menar att det är enligt luthersk tradition att njuta av öl och vin på ett måttfullt sätt. Han ser evenemanget som en naturlig del av firandet.

Intresset har varit stort men det har också förekommit en del kritiska synpunkter på församlingens inställning till alkohol.

– Det är från folk som inte gillar att dricka. Jag respekterar att man kan ha olika syn på alkohol, men vi står för en luthersk syn som innebär att öl och vin är skapade av gud och till för att avnjutas.

Förutom firandet med öl blir det också ett traditionellt husförhör där de olika socknarna kan tävla mot varandra.

Läs hela artikeln här.