Flera måsten bland fredagens nyheter

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Dags för årets första småpartisläpp på Systembolaget på fredag. Då hittar vår ölexpert Jacob Hansson flera riktigt goda favoriter.

På årets första småpartisläpp sparas det inte på krutet. Var beredda på fredag och plocka med följande i korgen: Left Hand Bittersweet Nitro som är en fyllig kaffeporter, den årligt återkommande och alltid fina Ten Fidy från Oskar Blues och kraftpaketet The Bruery Melange #3. För den som vill ha något lättare kommer Stigberget New & Improved GBG som var i mycket fin form på provningen.

Samtliga öl i släppet:
Brekeriet Transient Bridgman Camper, 330 ml, 33,90 kr, 4,4 %, Gose och lichtenhainer
Mjuk men ganska djup rökighet som drar åt lägereld. Friska, syrliga och fruktiga toner av rabarber och citrus kompletterar den rökiga karaktären. Inget tar över för mycket utan smakerna gifter sig på ett snyggt sätt.

To Øl 1 Ton of….. Blackcurrant, 330 ml, 44,90 kr, 7 %, Övrig syrlig öl
Trots att de använt 1 ton svarta vinbär per 1000 liter vatten är det inte riktigt den bärbomb som förväntats. Toner av smör dämpar den friska bärigheten. Smaken är syrlig med en lätt skalkärvhet och smörigheten dyker upp även här.

Stigbergets New & Improved! GBG, 330 ml, 34,90 kr, 6,5 %, India pale ale (IPA)
Massvis med tropisk frukt och en mjuk men ändå tydlig beska. Inte den wow-effekt som GBG Beer Week hade när den kom, men det är mycket gott!

Brewski / Mikkeller Magic Valley DIPA , 330 ml, 39,90 kr, 7,7 %, Imperial/Dubbel IPA
Fruktig och blommig arom med inslag av barr och vitt bröd. Malten är väldigt anonym men lyfter den humliga och fruktiga karaktären på ett fint sätt. Den tillsatta guavan är också närvarande utan att ta över.

To Øl Garden of Haze, 330 ml, 38,90 kr, 6,4 %, India pale ale (IPA)
Även här mycket fokus på fruktiga toner i aromen. Smaken är dock något vass och obalanserad med en skarp citrusskalbeska och en lätt syra.

Amager Cody The Crooked Cop, 500 ml, 59,90 kr, 9,5 %, Old ale
Fyllig och söt med mycket bränt socker och karamell, milda rostade toner och en hint av rök. Den är söt men balanseras fint av en tydlig beska och rostade toner.

Oskar Blues Ten Fidy, 355 ml, 50,90 kr, 10,5 %, Imperial porter och stout
Kraftfull men balanserad med mörk choklad, kaffe, lakrits, rågbröd och kola. Fyllig och söt smak med en lätt bränd avslutning. Gott!

Mikkeller Black Bear, 330 ml, 59,00 kr, 10,1 %, Imperial porter och stout
Tydliga rostade toner med en lätt bränd karaktär, kaffe, soja, mörk choklad och karamell med en lätt ton av grön paprika. Ytterligare en fin imperial stout.

Poppels / All In Brewing / J. Wakefield Golden Ticket, 330 ml, 49,90 kr, 12 %, Imperial porter och stout
Tung doft med mjölkchoklad, lakrits och lite marsipan. Smaken är väldigt söt med klibbig lakritsgodis och en mild sälta i avslutningen. Fokus på maffiga men något enkla smaker.

Left Hand Bittersweet Nitro, 355 ml, 44,90 kr, 8,9 %, Imperial porter och stout
Kraftig kaffekaraktär i aromen med kola och mjölkchoklad i bakgrunden. Len och krämig utan att bli för söt med väl avvägda rostade toner. Välbalanserade smaker utan att bli tråkig.

The Bruery Melange #3, 750 ml, 199,00 kr, 16,3 %, Strong ale
Som väntat bra tryck med bourbon, karamell, torkad frukt och lite lakrits. Tungt, sött och värmande men ändå någorlunda balanserat med tanke på alkoholhalten.

BrewDog Abstrakt 23, 375 ml, 129,90 kr, 11,5 %, Barley wine
Rena och milda, nästan sterila, smaker med de väntade tonerna av söt karamell, torkad frukt, bourbon och en touch av vanilj. God men något tunn och mild smakmässigt.

Pacory Domfront Poiré, 750 ml, 69,00 kr, 4 %, Cider och blanddrycker
En bra blandning av söta bakade päron och friska lätt syrliga citrus- och äppeltoner i aromen. Lätt mineralisk med en frisk syrlig avslutning. Gott.

Anchor Old Foghorn, 355 ml, 26,90 kr, 8,8 %, Barley wine (provad inför decembersläppet)
Arom av barr, citrus, kåda, toffee och bränt socker. God och fyllig med en tydlig beska, men jag skulle föredra ännu mer tyngd i maltbasen i en barley wine.

Ej med på provning:
Thornbridge Brewery Thornbridge Love Among the Ruins, 375 ml, 99,90 kr, 7 %, Flamländsk röd och brun öl
Brouwerij De Ranke De Ranke Hop Harvest, 750 ml, 90,00 kr, 5,5 %, Belgisk ljus ale
Brooklyn Black OPS är framflyttad till 2 februari.