Flera belgare bör finnas på köplistan

Nytt på Systembolaget

På fredag är det dags för det första och enda småpartisläppet i juni. Men det kanske är tur för plånboken eftersom det kommer ett flertal öl som man gärna köper flera av för att avnjuta under sommaren.

För drygt en månad sen släppte De Ranke sin XX Bitter och nu återkommer de med Simplex som är ytterligare bevis på att de kan det där med ljusa humliga öl i belgisk stil. Från Belgien återkommer också Rodenbach Alexander i ny förpackning men samma goda innehåll. Buxton och Stillwater har tillsammans gjort en sur IPA där de mogna söta tropiska frukterna i aromen kompletteras av en uppfriskande fruktig syra.

Förutom de mer uppfriskande sommarölen kommer också lite tyngre och mörkare öl, däribland två stycken från Dieu du Ciel. Chemin de Croix som är en väldigt smakrik porter för sina 6,3 % och Equinoxe du Printemps som är en härligt söt och kletig skotsk ale.

De Ranke Simplex, 330 ml, 25,50 kr, 4,5 %, Belgisk ljus ale

Som vanligt gott från De Ranke, gräsig och örtig humle samsas fint med en lätt fruktig karaktär och krispig malt. Torr, gräsig och örtig avslutning. Mycket gott!

La Rulles Estivale, 750 ml, 65,00 kr, 5,2 %, Belgisk ljus ale

Även här en örtig och gräsig humlearom, lätta brödiga toner i bakgrunden och en metallisk hint. Tydlig och torr beska.

Schneider Tap X Mein Nelson Sauvin, 750 ml, 79,00 kr, 7,3 %, Weizenbock

En söt bas med toffee, banan och päron kompletteras av syrliga krusbär och druvskal. Den tydliga, men korta, avslutande beskan backas upp av en söt estrig fruktighet och lite toffee. Spännande tolkning av en weizenbock.

Tre favoriter från De Ranke, Rodenbach och Buxton/Stillwater.

Rodenbach Grand Cru Alexander, 750 ml, 109,00 kr, 5,6 %, Flamländsk röd och brun öl

Aromen domineras av körsbär tillsammans med balsamico och inslag av toffee och mandel.  Surt, sött och bärigt i en härlig kombination, mycket gott!

Founders Brewing Company Founders Rhübaeus, 355 ml, 32,90 kr, 5,7 %, Övrig öl

Både doft och smak domineras av söta hallon med en mild syra. Väldigt uppfriskande om än något söt och enkel.

Wild Beer Zintuki, 330 ml, 36,00 kr, 7,3 %, Övrig syrlig öl

Aromen är fruktig och lätt blommig med parfymiga inslag. Intensiv syra med rabarber och citron. Upplevde syran något för skarp.

Buxton / Stillwater Superluminal Sour IPA, 330 ml, 32,90 kr, 7 %, India pale ale (IPA)

Doftar som en IPA med massvis av mogen persika, aprikos och en liten syrlig citrushint i bakgrunden. Smaken är syrlig och uppfriskande med citrus och rabarber. Mycket gott!

Firestone Walker Luponic Distortion, 355 ml, 29,90 kr, 5,9 %, India pale ale (IPA)

Ren maltig med en mild fruktig och blommig humlearom. Fin balans mellan söt malt och bitter humle i smaken. Stabil IPA.

Gott kanadensiskt!

Dieu du Ciel Chemin de Croix, 341 ml, 39,90 kr, 6,3 %, Imperial porter och stout

Domineras av kallpressat mörkrostat kaffe med toner av toffee och karamell. Även smaken domineras av bittert kaffe med en mjuk maltig bakgrund. Torr avslutning med brända toner som är på gränsen till för dominerande.

Dieu du Ciel Equinoxe du Printemps, 341 ml, 45,30 kr, 9,1 %, Skotsk ale

Sött och kletigt med karamell, lönnsirap och torkad frukt. En mild beska balanserar upp sötman.

Tips: Köp en av varje av Dieu du Ciel och blanda. Den söta basen i Equinoxe du Printemps kompletteras fint av de hårdare rostade tonerna i Chemin de Croix.

Founders Sumatra Mountain Brown, 355 ml, 39,90 kr, 9 %, Brown ale

Rund och söt arom med kaffe (som påminner om kaffesump), karamell, lite bäriga toner och en jordig och nötig hint. Gott men smakerna gifter sig inte helt, saknar en balanserande rostad ton.

Brooklyn Cloaking Device, 750 ml, 149,00 kr, 10,5 %, Imperial porter och stout

Lätt rostad med vinösa inslag, jordiga och läderaktiga brett-toner. Smaken har en lätt vinös syra med rostade toner. Har alltid svårt för kombination mörkt och surt/brettigt, här funkar kombinationen ganska bra då syran är mjuk och håller sig i bakgrunden.

Uinta Cockeyed Cooper, 650 ml, 108,90 kr, 11,1 %, Barley wine

Kola, karamell, torkad frukt, en hint av alkohol som tillsammans med humlen blir lite väl skarp. Smaken är rundare med söt kletig karamell och torkad frukt, men den avslutar också med en lätt strävhet. Skulle nog vinna på att lagras något år.

Cidre Ponpon, 375 ml, 39,00 kr, 5,5 %, Cider

Söta äpplen med en lätt syrlig ton samsas med ek och inslag av jordkällare. Något torr avslutning med ek och äppelskal och en mild sötma.

Eric Bordelet Sydre Argelette, 750 ml, 110,00 kr, 5,5 %, Cider

Söta bakade äpplen, syrliga äppelskal, citron och milda funkiga inslag. Söt och syrlig med en ganska ren äppelkaraktär.