Beernews redaktör Sanna Lindberg tror att pratet kring gårdsföräljning kan komma att sätta svenskt öl i fokus, även om själva gårdsförsäljningslagstiftningen var något av ett antiklimax. Hon hoppas också på ett uppsving av lätta mörka öl inom en snar framtid.
Hur ser du på det kommande halvåret för svensk bryggerinäring i stort, vad ser du i din spåkula när gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt har trätt i kraft?
– Jag hoppas att det blir en välbehövlig vitamininjektion som kan föda både kreativitet och arbetslust. Gårdsförsäljningen blev ju lite av ett antiklimax för bryggerinäringen, men å andra sidan har den satt ljuset på svensk dryck i stort, vilket jag tror kan ge ölet en positiv skjuts – det i kombination med skattelättnaden tror jag kan ge en tydlig effekt. Kanske inte närmsta halvåret, men framåt. Investeringar, bättre öl, fler event… Allt prat om öl gör också att fler krogar nu kommer att behöva erbjuda hantverksöl växer vilket i sin tur kommer med en rad positiva effekter.
Vilken ölstil hoppas du får en revival under andra halvan av 2025?
– Lätta, mörka öl – gärna nitro – hoppas jag att vi får se mer av. Det är läskande, lättdrucket, publikt och passar oerhört bra till höstens och vinterns gastronomi – både från land och hav. Dessutom tror jag att det är en ölstil som kan bredda nya öldrickares palett.
Finns det något hyllat eller hypat öl du själv inte gillar?
– Jag har generellt svårt med obalanserade smaker och kan tycka det är tufft när när rökighet och beska tar över. Det finns ett gäng hajpade rököl som jag tycker ligger i det väl rökiga spannet och inte själv skulle välja att dricka.
Vilken typ av ölupplevelser tror du har störst potential att utvecklas framöver?
– De som är på bryggerierna. En dryck är sällan godare än på platsen den är gjord och skulle förutsättningarna för gårdsförsäljning bli bättre för bryggerierna tror jag många kommer att investera i just den upplevelsen, vilket i sin tur kommer innebära ännu större ölupplevelser där.
Stora bryggerier har svårt att skapa intresse för annat än lågprisöl på Systembolaget, medan småbryggerierna hamnat i ett evigt ekorrhjul av att släppa nyheter för att synas – hur ska ölvärlden ta sig ur det här dödläget och hitta nya vägar framåt?
– Lågprisöl från småbryggerier känns så… 2024. Jag vill tro att hantverk, bra råvaror och en lokal förankring vinner i längden. Men med det sagt tror jag att många bryggerier skulle gynnas av att jobba hårdare med ett antal core-produkter, både med dess etablering och kvalitet. Varför dricka nytt öl av osäker kvalitet när det finns fantastiska, redan etablerade? Våga fokusera på kvalitet och stabilitet – det, om något, tror jag skapar nya öldrickare.
Idag finns det drygt 4 800 artiklar i Systembolagets sortiment. Om du, mot din vilja, måste föreställa dig ett dystopiskt framtids-Sverige där det endast finns ett enda öl tillgängligt för befolkningen – vilket öl önskar du i så fall att det skulle vara?
– En riktigt god lager på svenska, ekologiska råvaror. Ett törstsläckande öl, med karaktär som samtidigt, på ett bra sätt, skulle bidra till framtiden.
Om du var tvungen att ”förinta” en ölstil som aldrig mer fick bryggas (eller drickas) – vilken hade du då valt?
– Det finns en rad ölstilar som sannerligen inte vinner på att smaksättas – vilket man ofta blir påmind om när man provar igenom nyheterna i Systembolagets TSLS-släpp på det sättet som jag gör. Generellt har jag svårt när artificiella smaker tar över och skulle kunna tänka mig att förinta dem alla.
Du får bjuda in valfri ölpersonlighet (levande eller död) på en sommarmiddag i din trädgård – vem bjuder du in, vad pratar ni om och vad äter och dricker ni?
– Det är många! Men det skulle förstås vara en person som kan bidra med bredd och kunskap till något jag är nyfiken på… Närmast till hands ligger nog Else-Marie Karlsson Strese, biologen och genetikern, som forskat på humle, svensk i synnerhet. Vi hade pratat om humlens betydelse i Sverige nu och då, vilka parametrar i humlen som är viktiga och hur de påverkas. Skillnaden mellan svenska sorter och utländska. Hur och på vilka platser den kan växa. Jag vill kunna allt det där. Vi hade förstås druckit öl med humle i fokus, analyserat och pratat om smaken och jag hade lagat middag på mina egenodlade sommargrönsaker.
• Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.
