Fattillverkare vill sätta hållbarhet i fokus

Det danska företaget Beer Concept är först ut att lansera miljövänliga, hållbara och återvinningsbara fat för hantverksölbranschen – något som stått på många önskelistor.

Beer Concepts produkt Eco kegs, det vill säga lättviktsfat i glasfiber, är enligt företaget själva hundraprocentigt återvinningsbara och återanvändbara. Ölet förvaras i en innerpåse som man byter efter användning och själva fatet återanvänds.

 

– De mindre bryggerierna kan spara både pengar och resurser på att ställa om. Vi har alla kravet på oss att hjälpa till att minska på jordens resursuttag och det här är ett sätt, säger Janus Hansen, Beer Concepts grundare och ägare.

 

Produktionen av Eco kegs startade redan 2018-2019, men pandemin satte stopp för lanseringen. Nu är dock produktionen i gång på riktigt och Beer Concept ser framförallt de små hantverksbryggerierna som sin primära målgrupp.

 

– Ja, vi riktar oss i första hand till de små, men också de större bryggerierna intressanta eftersom de genererar större volymer – vilket är bra för det ekologiska flödet, säger Janus Hansen.

 

Enligt Jan Nilsson, ansvarig i Sverige, har företaget upplevt ett stort intresse för sina Eco kegs och efterfrågan ökar stadigt. Just nu levereras 20-litersfat och återvinningsbara innerpåsar till kunder i Skandinavien. Men inom kort kommer också 30-litersfat att kunna produceras.

 

Finns det några utvecklingsområden där Eco kegs ännu inte kan mäta sig med de traditionella faten?

 

– Nej, vi anser inte det utan tycker att vi har ett väl fungerande ölfat med fler fördelar än vad våra konkurrenter kan leverera.

 

Beer Concepts menar att Eco kegs delvis lindrar problemet med all plast som idag bränns efter användning, samtidigt som man hjälper de mindre bryggerierna med att bli mer konkurrenskraftiga gentemot de stora.

 

– I vår del av världen har det ökade fokuset på avfallshantering och engångsplast, som one-way-fat, bara skapat problem för dem som måste hantera dem. Vi hörde från ett större danskt bryggeri att deras kunder i Köpenhamn inte kunde lämna in one-way-fat på återvinningsstationen längre, och de lade därför ansvaret på bryggeriet att hämta de använda faten, säger Janus Hansen.

 

Andra konkurrensfördelar som Beer Concept menar att Eco kegs har, framför traditionella fat, utgörs bland annat av att deras produkt inte behöver rengöras – vilket sparar både varmvatten och på kemikalier, dessutom är de viktmässigt lätta.