Irländare bunkrade öl inför prishöjningen

En irländare bunkrade Guinness för att slipa betala mer för dem efter den 4 januari.

En irländare på socialbidrag gillade inte att Irland skulle införa minimipriser för alkohol. Så dagarna innan lagen trädde i kraft köpte han Guinness för över 7000.

Den 4 januari infördes ett lägsta pris för alkohol, vilket innebär att en genomsnittlig ölburk måste kosta minst 17:50 svenska kronor, enligt Independent.ie.

En irländare vid namn Brendan uppskattade inte detta. Eftersom han får socialt understöd skulle det påverka honom mycket värre än andra, menar han.

Så han gjorde vad han kunde för att undvika kostnadsökningen och köpte 500 öl.

– Dagen före lagen trädde i kraft hade en av de mindre butikerna specialpris på Guinness, ett tolvpack för 10 euro (100 kronor), sa han när han uttalade sig i TV.

Sen forslade han hem ölen med hjälp av en vän och de fick åka två gånger för att få med sig all öl. Enligt Brendan spenderade han 4000 kronor på öl som med den nya lagen skulle ha kostat 11000.

– Lagen diskriminerar de fattiga … den påverkar bara de lägre klasserna.

Han säger att han inte varit på en restaurang sedan pandemin startade och att prisökning påverkar folks möjlighet att träffas hemma.

– Jag brukar bara ha två personer i huset på helgerna, två vänner. Vill man ha mat, titta på sport och ta några öl så hindras jag nu på grund av de nuvarande priserna.

Läs mer på Independent.ie.