England säger nej till minimipris på alkohol

Minst 50 pence per enhet (8 gram alkohol) kostar det minst att köpa öl i Skottland. Men England vill inte gå samma väg för att få ner alkoholkonsumtionen. Foto: Pixabay/Montage

Det ser inte ut som att England kommer att följa Skottland och Wales och införa minimipriser på alkohol.

I Skottland och Wales har man sedan ett par år infört minimipriser för alkohol. I Skottland betyder det man måste ta minst 50 pence, ungefär sex kronor, per alkoholenhet. I praktiken innebär det att en burk på 44 centiliter med normalstark lager motsvarar 1,7 enheter och skulle då kosta minst tio kronor.

Två år efter införandet i Skottland 2018 visade en undersökning att reformen hade fått ner alkoholkonsumtionen. Framförallt då i de hem där som hade den största konsumtionen, med undantag för låginkomsthem, där inga förändringar kunde ses.

En senare undersökning av Newcastle University som publicerades i tidskriften Lancet Public Health visade att cider och ren sprit stod den största minskningen.

I England finns nu flera grupper som vill följa Skottland och Wales i spåren och införa minimipriser även där.

– Bevis finns här, det är dags för regeringen att införa minimipriser i England för att spara liv, få ner brottsligheten och minska trycket på vården, säger Sir Ian Gilmore, som är ordförande för Alcohol Health Alliance till The Guardian.

Samtidigt i Skottland finns det de som tycker att minimipriset är för lågt. Företrädare för Alcohol Focus Scotland lobbar för att priset per enhet ska höjas till 65 pence (7,75 kr).

Men nu ser det alltså ut som att de inte kommer att lyckas i England i alla fall. Enligt ett uttalande från en regeringstalesman finns det inga planer på att införa minimipriser i England i dagsläget.

Om det är bra eller dåligt går vi inte in på här, men en aspekt är att man minimipriser minskar det prisglapp som finns mellan stora och små producenter.