Den här ölinstitutionen reser sig som en mäktig bastion på Möllan. En borg, eller kanske en startbana rakt upp i humle- och jästhimlen, för den som vill besöka ett av de viktigaste ursprungskällorna till den moderna svenska – och skånska – ölkulturen. Veckans ölställe är Malmö Brewing Co & Taproom.
Att starta och driva ett bryggeri, mjöderi och taproom av det här storslagna och väldigt demokratiska slaget, just här på Möllevången, var aldrig någon självklarhet. Men grundaren Anders Hansson är inte som andra. Ett original, en vildpanna, en ölpionjär med stort skånskbultande hjärta som aldrig ger upp. När han får en idé, så kickar han igång utan omsvep och kör på tills han når målet.
För resten av Sverige är stadsdelen Möllan i Malmö kanske mest känd för god och billig falafel, men de här kvarteren är och har alltid varit mer än så. Här samsas grönsakshandlare med palestinademonstranter, fyllerister med fotbollsfans, bröllopsfirare med kebabmånglare, fyrverkerihuliganer, cannabishandlare och nymalmöiter, inflyttade från Sverige och världen, i starten av sin bostadskarriär genom landskapet. Det är ruffigt, varmt, brokigt, unikt, väldigt internationellt och urskånskt. Allt på samma gång.
Hantverksöl, eller finöl som en del kallar det, passar kanske inte riktigt in i den bilden. Åtminstone gjorde det inte det då, alltså då när Malmö Brewing drog igång 2010 under namnet Malmö Brygghus. Men bryggeriet, eller ”Brewing” i folkmun, har med tiden blivit en institution i staden. ”Ska vi gå till Brewing?” som Amanda säger i Netflix-serien ”Halva Malmö består av killar som dumpat mig” innan hon och killen sitter där med varsin öl i handen.
Malmö Brewing är numera en lika självklart del av Möllan som alla kebab- och falafelbarer. Men de senaste åren har de blivit grannar med naturvinsbarer, gelaterior och en ramenrestaurang som drivs av Mikkeller. Det som tidigare var Bagdad Livs inhyser numera vermouthbaren Artisan – ja ni fattar, utvecklingen följer ett välbekant mönster från andra städer. Gentrifieringen av Möllan är ett faktum och om Malmö Brewing var den tändande gnistan för den omvandlingen eller fortfarande representerar den ursprungliga mångfalden kan vi på Beernews inte avgöra – det får Möllanborna överlägga om sinsemellan.
Men Malmö Brewing ligger i alla fall där det alltid har legat, i Mazettis gamla chokladfabrik, chokladmärket som först satte de ikoniska ögonen på kakaon. Den mäktiga gamla tegelbyggnaden tornar upp sig som en medeltida borg och på ett av hörnen kliver du rakt in i Brewings välkomnande ölfamn. En rymlig lokal som är en blandning av amerikanskt taproom och tysk ölhall. Trivsamt, men spartanskt. Långbord och bås fylls snabbt, sorlet är konstant. Personalen är tillbakalutad men kunnig och delar gärna med sig av dryckestips för den som frågar. För bartavlan är stor och bred och fullklottrad med brygder som du aldrig kommer att kunna prova dig igenom – för nästa gång har utbudet switchats om som på en flygplatstavla med nya namn och öldestinationer.
Malmö Brewings egna utbud av öl och mjöd är brett och muntert gränsöverskridande. Som den rökiga brown alen ”Möllebongen” eller session-mjöden ”Here’s Honey!” prydd med en bild av Jack Torrance från ”The Shining” (Jack Nicholson med en galen blick). Men även om majoriteten av kranarna är vigda åt den egna produktionen så finns dessutom alltid en lång rad gästöl, ofta en imponerande line-up av brygder som andra ölbarer inte kommer i närheten av. Att på det sättet presentera svenska och internationella bryggerier av toppklass sida vid sida med de egna brygderna, det vittnar om både självförtroende och ett öppet, generöst sinnelag.
Utöver det så erbjuds cider, vin, cocktails, mjödshots och mycket mer därtill. På matmenyn satsar man på amerikanskinspirerad BBQ och det är ett klokt val. Pulled pork och brisket, ribs och kyckling med mac & cheese, baked beans och creamed corn sitter där de ska. Det finns även smårätter och vegetariska alternativ, men BBQ är utan tvekan husets styrka.
Under många år drev Anders Hansson verksamheten tillsammans med sin Li, en älskad profil i Sveriges bryggerivärld och runt Möllan. Li höll ihop barverksamheten och kuskade landet runt på ölfestivaler tillsammans med Anders och spred omtanke och ölkärlek var hon än var. Men förra året vändes allt upp och ner när hon omkom i en trafikolycka med en taxi vid Triangeln. När nyheten spreds fylldes sociala medier av hundratals vittnesmål om hennes värme, energi och förmåga att få människor att känna sig sedda.
Lis strålande ansikte ler fortfarande mot gästerna från en bild på väggen. Det känns väldigt självklart, som att hennes ande svävar över varje glas som hälls upp i baren. Så passa på att skåla till hennes minne varje gång du tar en öl på Bergsgatan 33.
För Malmö Brewing Co & Taproom är inte stället där du tar en snabb öl. Det är ett vardagsrum för ölälskare där du kan utforska den moderna ölkulturens lekfulla spännvidd i all sin prakt – och därför finns det alltid anledning att stanna lite längre.
–
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.