Efter 408 år – ny ägare kan rädda puben

Puben Lamb & Flag hotas av nedläggning efter 408 år. Foto: Lamb & Flag.

Efter 408 år hotas puben Lamb & Flag av nedläggning. Men kanske går den att rädda trots allt.

 

Det var alltså 1613 som puben Lamb & Flag såg dagens ljus i Oxford. För att sätta perspektiv kan vi konstatera att det var 15 år innan Wasa-skeppet sjönk under sin jungfruresa, och 105 år innan Karl XII sköts till döds vid fästningen Fredriksten.

Puben har förstås förändrats en hel del, men hela tiden haft samma namn och dessutom överlevt såväl världskrig som depression och andra kristider.

Men nu finns risken för att puben ska gå i graven. Ägarna har inte fått den att gå runt i coronatider, och vill inte driva den vidare.

Men bland annat organisationen Camra har engagerat sig i att leta efter en ny ägare till puben och kanske kan en lösning vara på gång.

En Camra-representant säger sig veta att det finns åtminstone en affärsman som är intresserad av att ta över verksamheten. Fastighetsägaren kan också tänka sig att ha en pub i lokalerna även i fortsättningen.

På övervåningen till puben finns i dag studentbostäder och även där hoppas man på att få stöd när det gäller kampen att få Lamb & Flag att leva vidare. 31 januari bir sista dagen med nuvarande ägare, och sedan får vi se hur det går för puben med över 400 års historia.