Efter 25 år – hyllat bryggeri säger adjö

Jermy Cowman avslutar satsningen på Shmaltz vid årsskiftet. Foto: Montage.

Det började med försäljning med hjälp av en Volvo. Under sina 25 år har det sedan blivit medaljer och tv-exponering för Shmaltz Brewing Company. Men nu lägger grundaren Jeremy Covan ned verksamheten.

Det var 1996 som Cowan startade bryggeriet i delstaten New York  och inledningsvis levererades all öl med hjälp av mormors Volvo. Men mycket har hänt sedan dess och Shmaltz har haft en massa framgångar, även om vi svenskar inte hört talas så mycket om bryggeriet.

Totalt har det blivit över 50 medaljer i USA:s största öltävlingar och 2013 rankades bryggeriet som ett av världens 100 bästa av ölsajten Ratebeer.

Shmaltz har också fått en hel del exponering via amerikansk tv. Ölet He´Brew har druckits i tv-serien Vänner, och även synts hos CNN och i The Today Show.

Men nu ska alltså varumärket försvinna och det görs inte med någon uppgivenhet. I stället slår man på stor och firar med flera jubileumsöl och det ska även genomföras en turné i USA där man lyfter fram sin historia.

Cowan och hans anställda står dock inte utan jobb efter nyår. Alphabet City Brewing Company drivs vidare så blir det även med deras taproom 518 Craft i New York.

25 år får alltså räcka för Shmaltz och man kan konstatera att just 1996 var ett år då flera spännande bryggerier startade. Det handlar då bland annat om Stone, Three Floyds, Firestone Walker, Victory och Coronado.