Domarna som väljer ut vinnarna på mässan

Fredrik Berggren är den som ansvarar för domartävlingen på En Öl & Whiskymässa i Göteborg. Foto: Peter Lindh

De sniffar och smakar och vad de kommer fram till avgör vilka öl som vinner på En Öl & Whiskymässa i Göteborg nästa helg.

Det handlar om domarna på en En Öl & Whiskymässa, som samlades i måndags för den sista bedömningen. Nu skulle vinnarna tas fram utifrån de öl som tagit sig till final.

Domarna Johan Häggström, Peter Lithner, Peter Setterberg och Kenneth Alexandersson luktar och smakar för att utse de bästa ölen. Foto: Peter Lindh 

Sex kvällar har de suttit där och provat sig igenom 300 öl i flera omgångar. Fredrik Berggren är domaransvarig och har så varit sedan tävlingen startade 2015. Men själv har han aldrig dömt just den här tävlingen än.

– Jag har provat ölen någon gång, men min röst har inte räknats eftersom jag vetat vilka öl som var med. Men nästa gång vill jag vara med, det är kul att döma och jag har saknat det, säger han.

I stället får han ägna sig åt att plocka fram de öl som de andra domarna ska bedöma och se till att allt fungerar. Eftersom han dessutom är en av de två personer som organiserar GBG Beer Week är det mycket nu.

På en rullbänk står massor av öl. Två av dem är från ett i ölkretsar mycket kändt bryggeri, som inte borde bli någon överraskning för domarna.

Peter Lithner är en av domarna som bedömer finalölen. Foto: Peter Lindh

– De är med varje gång och går alltid långt. Men domarna kan inte säga vilka de är, de bara tycker om stilen så väldigt mycket, säger Fredrik.

Medan fyra domare drar igång bedömningen sitter två andra en bit därifrån. Simon Svensson och Magnus Vasilis väntar på sin tur på avbytarbänken.

Simon berättar att det är rätt stor skillnad på att bedöma SM i hembryggning och en mässtävling som den här.

– Det går inte lika långsamt här som på SM. Då kan man sitta i 45 minuter med en flight, medan man sitter kanske tio minuter här. Men då är det ju inga protokoll att fylla i heller.

Med 300 öl så är ju alla förstås inte perfekta och felsmaker är vanligare än man tror, enligt Magnus. Simon håller med.

– Men det har blivit bättre i takt med att bryggerierna har mognat, säger han.

Efter en första bedömning går en del öl vidare till semifinal, och därifrån går några vidare final. Att till slut utse en vinnare brukar inte vara något större problem.

– Vi brukar vara eniga om vad som varit bra, så det brukar inte bli några slagsmål, säger Magnus.

Vilka öl som domarna till slut valde ut som vinnare får vi vänta med tills En Öl & Whisky drar igång den 8 april. Då offentliggörs vilka bryggerier som kan glädja sig åt den ära, medalj och diplom som följer med en vinst.